субота, 21 грудня 2019 04:16

Показали як виглядає прифронтове місто під Новий Рік
21

Костянтинівка - прифронтове місто в Донецькій області. Від ДНР його розділяє трохи більше 30 кілометрів.

Місто було під бойовиками, але будинки через них не були зруйновані. Колона бойовиків проходила через місто зі Слов'янська в бік Донецька. Вони покинули місто в липні 2014 року.

Населення міста - більше 70 тисяч. У Костянтинівці є металургійний завод, склоробний завод та високовольтної апаратури. Також працює кондитерська фабрика "Конті". Там щомісяця виробляють тонни цукерок, печива та шоколаду.

  Залізничний вокзал
Залізничний вокзал

Місто розділене на дві частини. В одній з них - невеликий залізничний вокзал. У його приміщенні немає туалету і платної кімнати відпочинку. У центральному холі розмістився обмінник валют.

З міста на поїзді можна виїхати до Харкова, Полтави, Києва, Львова та Івано-Франківська. Маршрути до столиці України відправляються 3-4 рази на день.

  Біля залізничного вокзалу продають каву. Еспресо - 15 гривень
Біля залізничного вокзалу продають каву. Еспресо - 15 гривень

"Мій син родом звідси, але навчався в Донецьку. Рік там пропрацював і сказав, що більше не може жити. На жаль, але для молоді тут перспектив немає, тому разом з невісткою я відправив його жити в Харків", - говорить Gazeta.ua таксист Олег.

  Центр місто
Центр місто

Біля площі Перемоги кілька кав'ярень. Поруч - базар. Уздовж вулиці розташувалися точки з продажу телефонів, домашньої техніки, м'яса, овочів, тортів, шаурми і навіть гранітних пам'ятників. Це вважається центр міста.

 

В місті є єдиний кінотеатр "Супутник". За словами місцевих жителів, він не працює. Іноді проводять кінопокази. Люди їздять в Краматорськ, щоб подивитися кіноновинки.

На другому поверсі кінотеатру кілька років існує єдиний в місті молодіжний центр "Друзі". Його заснувала Наталія Сосницька. Дівчина повернулася в рідне місто після навчання в Києві.

  Молодіжний центр "Друзі" на другому поверсі
Молодіжний центр "Друзі" на другому поверсі

У січні 2017 року вона разом з однодумцями заснувала вільний простір "Друзі". Гроші на створення вільного простору дали в Агентстві США з міжнародного розвитку USAID через Львівський освітній фонд, а приміщення за одну гривню в рік надала в оренду міська рада. Тут молодь може безкоштовно почитати книги, журнали, випити кави, пограти в монополію, працювати за ноутбуком.

Графіті українського прапора на будівлі в центрі міста
На базарі продають кошенят
Залізничний вокзал

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доводиться вмикати "турборежим": що роблять та чим живуть волонтери на 6 році війни

Донбас після російського збройного вторгнення вже ніколи не зможе відновити свою економічну міць. Він, як і тимчасово окупований Крим, стане вічним нагадуванням про сутність "дружби" Росії.

В оточенні президента України Володимира Зеленського все частіше звучать тези про те, що потрібно максимальну кількість людей перевезти, переселити і дати їм можливість переїхати у вільну Україну, висловив прогноз в інтерв'ю YouTube-каналу Після імперії український журналіст Роман Цимбалюк.

Зараз ви читаєте новину «Показали як виглядає прифронтове місто під Новий Рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі