середа, 06 травня 2020 18:45

Звільненого з полону бойовиків українця відправили за ґрати

Звільненого з полону бойовиків українця відправили за ґрати
Українця, звільненого з полону бойовиків, судять за шахрайство. Фото: pixabay.com

Одного зі звільнених у процесі недавнього обміну полоненими між Україною і підконтрольними Росії ЛДНР Шевченківський райсуд Києва заарештував і відправив у СІЗО.

Як пишуть "Ґрати", йдеться про Олександра Садовського, якого звинувачують в організованому груповому шахрайстві в особливо великому розмірі та несанкціонованому втручанні в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку.

Кримінальне провадження проти Садовського відкрили ще 14 березня 2018 року, коли він перебував у ув'язненні на непідконтрольній Україні території.

За даними "Медійної ініціативи за права людини", Садовський працював охоронцем пунктів обміну валют. Один із них 22 квітня 2014 року пограбували, при цьому загинула жінка-оператор.

Розслідування почали, коли Донецьк був ще під контролем України – Садовського підозрювали в убивстві, але судили вже після того, як частина Донецької області перейшла під контроль проросійських бойовиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полонені бойовики відмовляються повертатися в ОРДЛО

Суд так званої ДНР засудив його до довічного ув'язнення. У в'язниці він перебував 6 років, з кінця травня 2014 року, а перед обміном був помилуваний.

Адвокат Садовського, Володимир Лисенко, в коментарі "Ґратам" уточнив, що в нього немає інформації у справі про вбивство. А нинішні звинувачення не стосуються подій 2014 року.

У березні 2018 року Садовського оголосили в розшук, а в день обміну, 16 квітня 2020 року, слідчий суддя Шевченківського райсуду дав дозвіл на його затримання. Після обміну він перебував на обсервації у зв'язку з карантинними заходами через поширення коронавірусної інфекції, потім його затримали.

Наразі Садовський перебуває в СІЗО.

Більшість звільнених під час нещодавнього обміну полоненими між Україною та ОРДЛО заявили про тортури, фізичне та психологічне насильство щодо них із боку терористів, яких фінансує Росія.

Зараз ви читаєте новину «Звільненого з полону бойовиків українця відправили за ґрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі