понеділок, 30 серпня 2021 14:52

"Загострення під Авдіївкою - сигнал для США" - Гармаш

"Загострення під Авдіївкою - сигнал для США" - Гармаш
Сергій Гармаш: "Снайперський вогонь використовувався для тиску на українську владу. Американському керівництву ж посилається більш чіткий сигнал – загроза серйозного збройного конфлікту". Фото: Тарас Подолян

Обстрілами в зоні ООС російська сторона прагне послати сигнал США, щоб застерегти їх від зближення з Україною. Якщо наші військові активно відповідатимуть противнику, Україну можуть звинуватити в провокуванні загострення й агресії.

Про це Gazeta.ua розповідає представник української делегації в ТКГ Сергій Гармаш.

"Загострення на Донбасі має прагматичну причину, - каже він. - Керівництво РФ не керується такими емоційними речами як реакція на військовий парад на День Незалежності чи виконання українськими десантниками пісні про Путіна. Активізація бойових дій, найімовірніше, пов'язана із зустріччю президентів Зеленського й Байдена".

Росія прагне продемонструвати Сполученим Штатам, що будь-яка допомога Україні з їхнього боку може спровокувати конфлікт у гарячій формі, вважає експерт.

"А Джо Байдену на тлі останніх подій в Афганістані, а також ситуації з "Північним потоком-2" невигідно втягуватися у ще один гарячий конфлікт", - зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти накрили ЗСУ обстрілами. Маємо поранених

Від початку цього року більшість утрат на передовій була внаслідок снайперського вогню. Обстріл українських позицій із великокаліберної зброї - це явний сигнал, попередження, наголошує Гармаш.

"Снайперський вогонь використовували для тиску на українську владу. Мовляв, якщо ви не погодитеся на наші умови, ми вас убиватимемо. Американському керівництву ж посилають чіткіший сигнал - загроза серйозного збройного конфлікту в союзницькому регіоні", - стверджує він.

Росія прагне, щоб Байден не виконував прохань Зеленського. Її головна мета - щоб США не заохочували просування України в НАТО і не перекидали військових на її територію, наголошує експерт.

Чи достатньо адекватно відповідають наші військові - сказати важко, коли перебуваєш не на передовій, зазначає Гармаш.

"З-під Авдіївки наші бійці повідомляли, що вони взагалі не відповідають на обстріли. Проблема в тому, що якщо українські військові почнуть активно відповідати на російські обстріли - тоді Україну можуть звинуватити в загостренні конфлікту", - вказує він.

Дії Володимира Зеленського в цій ситуації правильні, вважає Гармаш.

"Зараз головне, щоб Україну не звинуватили в агресії. Ці обстріли мають на меті послати сигнал нашим союзникам. За три години обстрілу під Авдіївкою не постраждала жодна цивільна особа, у військових лише осколкові поранення. Ці обстріли - попередження. До зустрічі президентів у Вашингтоні Україна не має загострювати ситуацію. Коли зустріч завершиться, тоді можна відповідати так, щоб з того боку не захотіли стріляти", - підсумовує він.

Російські бойовики на Донбасі 28 серпня 18 разів порушували режим припинення вогню. Унаслідок обстрілів шість військовослужбовців зазнали осколкових поранень, ще чотири - бойові травми.

Також окупаційні війська обстріляли цивільну інфраструктуру Авдіївки із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та артилерії калібру 122 мм. Постраждалих серед місцевого населення немає.

Зараз ви читаєте новину «"Загострення під Авдіївкою - сигнал для США" - Гармаш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі