понеділок, 24 серпня 2020 12:22

"Не розумію, як це зробити" - Разумков про вибори на окупованих територіях

"Не розумію, як це зробити" - Разумков про вибори на окупованих територіях
Разумков не підтримує проведення виборів на окупованих територіях. Фото: Zik.ua

Пропозиція провести місцеві вибори на окупованих територіях надійшла до Верховної ради. Таке пропонував голова української делегації в ТКГ у Мінську Леонід Кравчук.

"Профільний комітет розглядатиме ці питання. Поки що зарано мені говорити за комітет, я свою позицію скажу. Я чув від багатьох посадовців, що вибори – це правильно, і їх треба проводити по всій території, на якій це можливо зробити. Я вважаю, що це виключне право громадянина за Конституцією", – сказав голова Верховної Ради Дмитро Разумков, повідомляє Укрінформ.

Але, зазначив, є обмеження.

"Вибори повинні бути виборами, вони мають бути демократичні, представляти інтереси всіх громадян, які живуть на тій чи іншій території, подобається нам їх вибір чи ні. Але вибори повинні відповідати європейським нормам, повинні бути такими, які не будуть ставити під загрозу життя і здоров'я наших громадян. Станом на сьогодні провести вибори на тимчасово окупованих територіях… Я не розумію, як це зробити", – говорить голова Верховної Ради.

Вважає, доцільно було б почути позицію інших членів Тимчасової контактної групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський назвав Кравчука і Фокіна "парочкою" і знову заговорив про "ту сторону"

"Якщо ми говоримо про ТКГ, то варто було б почути позицію інших представників, в тому числі представників офісу президента, Андрія Борисовича Єрмака, наприклад, – він відповідає за цей напрямок. Поки що додаткової інформації з цього приводу не надходило", – сказав спікер парламенту.

Наголосив, що в будь-якому разі Верховна Рада діятиме в інтересах всіх громадян України, але "враховуючи ті специфічні обставини, які дозволяють чи не дозволяють проводити вибори на тих чи інших територіях".

Очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук 18 серпня під час засідання групи поінформував її учасників про те, що в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні направив звернення до Верховної Ради з пропозицією розглянути питання щодо відповідності Постанови ВР "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", а також Комплексу заходів з виконання Мінських угод, який був підтриманий резолюцією Ради Безпеки ООН 2202 (2015).

Зараз ви читаєте новину «"Не розумію, як це зробити" - Разумков про вибори на окупованих територіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі