четвер, 25 травня 2017 09:00

На Донбасі загинув перший журналіст і перекладач-правозахисник

25 травня 2014 року в селі Андріївка під Слов'янськом Донецької області загинули італійський фотожурналіст Анді Роккеллі та його перекладач Андрій Миронов.

Обидва стали жертвами мінометного обстрілу.

Поранення дістав французький фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press.

Роглон розповів, що ввечері журналісти з перекладачем і водієм потрапили під мінометний обстріл. Вискочили з машини й залягли в кюветі. Поруч упали від 40 до 60 снарядів. Одна з мін розірвалася в кюветі. Роглон зазнав уламкових поранень ніг. Його супутники лежали нерухомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пісках від мінометного обстрілу загинув фотокор газети "Сегодня"

Перший віце-прем´єр України Віталій Ярема заявив, що італійський журналіст Андреа Роккеллі і його перекладач загинули внаслідок мінометного обстрілу з боку незаконних збройних формувань. Це був перший випадок загибелі журналістів у війні на Донбасі.

Роккеллі було 30 років, він учасник групи фоторепортерів Cesuralab. Мав великий досвід роботи в "гарячих точках" - до України був у Тунісі, Лівії, Афганістані. Вдома на нього чекали дружина і син.

  Паспорт Анді Роккеллі
Паспорт Анді Роккеллі

59-річний Андрій Миронов був правозахисником, співробітником російського правозахисного товариства "Меморіал", колишнім радянським політв'язнем. Працював у Чечні, розслідував застосування різних видів зброї. Знав кілька європейських мов, зокрема - італійську. Часто супроводжував журналістів, політиків, членів міжнародних правозахисних організацій.

1985 року заарештований за розповсюдження самвидаву. 1986-го - засуджений Верховним судом Удмуртії за "антирадянську агітацію і пропаганду" на чотири роки таборів і три роки заслання. У лютому 1987 року з початком перебудови вийшов на свободу.

  Андрій Миронов і Анді Роккеллі
Андрій Миронов і Анді Роккеллі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іспанський журналіст оприлюднив вражаючі фото з Донбасу

1994 року багато разів їздив у Чечню. Знаходив кошти на утримання сімей постраждалих.

2008 року в Парижі Андрія Миронова разом з Олексієм Макаровим нагородили "Премією П'єра Симона - етика і суспільство".

За період військового конфлікту на Донбасі загинули дев'ять журналістів, висвітлюючи військові дії, ще п'ять – як військовослужбовці. Дані оприлюднив голова Верховної Ради Андрій Парубій 7 червня 2016-го.

2 березня 2017-го у лікарні Сіверськодонецька від інфаркту помер журналіст та волонтер 35-річний Микола Шлапак.

   Микола Шлапак
Микола Шлапак

Регулярно їздив у зону АТО, знімав репортажі про ситуацію на Донбасі і передавав гуманітарну допомогу українським військовослужбовцям і місцевим жителям.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі загинув перший журналіст і перекладач-правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі