пʼятниця, 18 листопада 2022 08:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Карти бойових дій: в ISW розказали про найтяжчі бої та успіхи ЗСУ на сході
4

Збройні сили України продовжують контрнаступ на сході та просуваються в Луганській області. Накопичують танкові групи біля лінії фронту.

На Донбасі не припиняються важкі бої та ворожі штурми, свідчать свіжі мапи американського Інституту вивчення війни ISW. Окупанти продовжили штурмувати Бахмут, але успіхів не мають.

Тривають контрнаступальні операції ЗСУ в напрямку Сватового та Кремінної. Міністерство оборони Росії заявило, що російські авіаційні та артилерійські удари запобігли атаки українських військ у напрямку Новоселівського та Коломичихи, біля Макіївки, Майданчика та Червонопопівки.

ЗСУ натомість відбили атаки російських військ за 16 км на північний захід від Сватового в районі Стельмахівки та на південь від Кремінної в районі Білогорівки. Українські сили намагалися атакувати російські оборонні споруди в районі Сватового та вели наступальні операції в районі Куземівки. Українські операції на південь від Кремінної створили ще один активний сектор українського контрнаступу в Луганській області.

Армія РФ надає пріоритетну увагу наступальним операціям у Донецькій області. Найскладніша ситуація склалася на сході України, де російські війська намагаються перейти адміністративний кордон Донецької області. Лише за останній тиждень між українськими та російськими військами на Донеччині сталося 500 бойових зіткнень.

Українські військові просуваються в Луганській області
Фото: understandingwar.org
Українські військові просуваються в Луганській області
Українські військові просуваються в Луганській області
Російські сили продовжували проводити оборонні операції на східному березі Херсонської області

Російські війська продовжили наступ у районі Бахмута. ЗСУ відбили атаки росіян за 34 км на північний схід від Бахмута в районі Верхньокам'янського та Соледара. Ворог продовжує наступальні операції в районі Авдіївка – Донецьк та на заході Донецької області. Українські сили відбили атаки російських військ за 28 км на південний захід від Авдіївки в районі Невельського, Мар'їнки та Первомайського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбиті атаки і знищені склади ворога: найголовніше зі зведення Генштабу

Ситуація на півдні залишається напруженою. Російські сили продовжують вести оборонні операції на східному березі Херсонської області. Окупанти намагаються забезпечити нові шляхи постачання на східному березі та відходять далі в тил Херсонської області, щоб уникнути збитків від українського вогню.

Контроль України над західним берегом Дніпра дозволяє українським військам контролювати територію поблизу окупованого Кримського півострова. Водночас ЗСУ поки що не діють на східному березі річки. На супутникових знімках від 15 листопада видно, що російські війська збудували додаткові оборонні позиції у Чкалові, населеному пункті приблизно за 55 км на південь від нинішньої лінії фронту на Дніпрі.

17 листопада українські війська продовжували завдавати ударів по російських військових об'єктах та районах зосередження на східному березі Херсонської області та в тилу Запорізької області. Ударів завдали під Чаплинкою (50 км на південь від Дніпра) і Каланчаком (58 км на південь від Дніпра). Російські ЗМІ додатково повідомили про удари української сторони по адміністративній будівлі у Новій Каховці. Знищили також російський штаб у Мелітополі Запорізької області.

Тим часом контрнаступ України у правобережній Херсонській області досяг заявлених цілей. Російські війська 16 листопада продовжували зміцнювати та перегруповувати позиції на лівому березі Дніпра.

ЗСУ продовжують завдавати ударів по російських силах і вузлах тилового забезпечення у тилових районах Запорізької та Херсонської областей. Воїни України завдали ударів по російських позиціях у районі Скадовська (на перетині траси Р57 та Т2213), Новомиколаївки (на трасі Р57) та Нової Маячки (в районі траси Т2210).

На Херсонщині у Каховському районі ворог посилив фільтраційні заходи після ефективного вогневого ураження Силами оборони його позицій. У самій Каховці російські загарбники мінують об'єкти інфраструктури та знищують вежі стільникового зв'язку.

Зараз ви читаєте новину «Карти бойових дій: в ISW розказали про найтяжчі бої та успіхи ЗСУ на сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі