понеділок, 11 вересня 2023 20:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Як Україна створила "обманні" цілі для РФ" - CNN

"Як Україна створила "обманні" цілі для РФ" - CNN
Якщо муляж зберігається в польових умовах надто довго, розробники повертаються до креслярської дошки, внаслідок чого створюється новий довгий та різноманітний каталог підробленої зброї / CNN

Стаття на сайті CNN

Вони створені з єдиною метою – бути знищеними якнайшвидше. У цьому, як хвалиться сталеливарна компанія, що стоїть за ними, ці засоби-приманки надзвичайно успішні. Сотні цілей-муляжів стали мішенню майже відразу після їхнього розгортання.

Українські гаубиці Д-20, американські гаубиці М777, мінометні стволи, радари ППО. Список можна продовжувати. Якщо щось із нової техніки розгорнуто і почало працювати в Україні, є ймовірність, що "Метінвест" або вже скопіював її, або знаходиться в процесі цього всередині невеликого ангару, який захований на краю величезного промислового майданчика в центральній Україні. Там знайдете вражаючу кількість копій найновіших американських та європейських технологій для вбивства.

До війни компанія була найбільшою металургійною групою України, але не займалася виробництвом зброї, повідомив її представник. Насправді вона досі цього не робить, оскільки її єдине вторгнення у світ озброєння - побічна лінія цілей-обманок, напрочуд реалістична, але не оснащена ні дальністю стрільби, ні величезною ціною.

Мета муляжів техніки – врятувати життя українців та обманом змусити росіян розтратити власні дорогі дрони, снаряди та ракети.

Мета, за словами представника, двояка – врятувати життя українців та обманом змусити росіян розтратити свої власні дорогі дрони, снаряди та ракети.

Ідея в тому, що з неба приманки має бути гідною атаки, без витрат на неї водночас занадто великої суми коштів. Це означає потребу знайти баланс у виборі матеріалів, доповнюючи дешеву фанеру, яка не дає потрібної теплової сигнатури, щоб обдурити російські радари та дрони з тепловим наведенням, достатньою кількістю металу, щоб їх можна було обдурити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

"Війна коштує дорого, і нам потрібно, щоб росіяни витрачали гроші на дрони і ракети для знищення наших обманних цілей. Зрештою, дрони і ракети коштують дорого. Наші моделі значно дешевші", - пояснює представник "Метінвесту".

Взяти, наприклад, 155-мм гаубицю М777. Справжня річ коштує кілька мільйонів доларів. Виготовлення її копії від "Метінвесту" обходиться менш ніж $1000 і не включає нічого більш незвичайного, ніж старі каналізаційні труби. Але, і в цьому суть, знищення за допомогою дрону коштує російським силам стільки ж, скільки справжнє знищення.

"Після кожного влучення військові здають нам трофейні уламки. Ми їх збираємо. Якщо нашу приманку знищили, значить, ми працювали не дарма", - пояснює представник компанії.

У міру того, як війна затягнулася, а зброя, яка прибуває в Україну, стає все більш досконалою, те саме відбувалося і з приманками від "Метінвесту"

За його словами, спочатку приманки були досить грубими. Коли розпочалася війна, співробітники компанії кинулися виготовляти копії для відправки на передову, щоб Україна виглядала краще озброєною, ніж була насправді. Але в міру того, як війна затягнулася, а зброя, яка прибуває в країну, ставала все більш досконалою, те саме відбувалося і з приманками від "Метінвесту".

Справжнє випробування зараз і міра успіху кожної приманки, це те, як довго вони залишаються в полі зору. Якщо один із муляжів зберігається надто довго, дизайнери компанії повертаються до креслярської дошки. В результаті каталог копій зброї компанії стає вражаюче довгим і різноманітним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

"Ми вважаємо не кількість виготовлених хибних цілей, а кількість знищених. Це для нас головне. Чим швидше наші пастки будуть знищені, тим краще для нас", - каже співрозмовник агентства.

На даний момент, за його словами, багато сотень знищені, й компанія щосили намагається задовольнити потреби армії. Він показує нам фото приманок у полі на різних етапах їхнього короткого життя, поки, врешті, не натрапив на фото, яким особливо пишається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

На ньому зображено звисаюче з дерева десь в Україні опудало Володимира Путіна в натуральну величину. Це теж робота його людей, каже він із задоволенням.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Як Україна створила "обманні" цілі для РФ" - CNN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі