четвер, 14 червня 2018 09:00

"Добивали чергою із кулемета" - Іл-76 збили під командуванням Плотницького і Патрушева
4

Збитий терористами літак українських військових Іл-76.
Фото: uain.press
Збитий терористами літак українських військових Іл-76.
Збитий терористами літак українських військових Іл-76.
Збитий терористами літак українських військових Іл-76.

14 червня 2014 року російські бойовики збили український Іл-76 над Луганськом.

На борту було 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули.

Літак збили вночі із переносного зенітно-ракетного комплексу "Ігла". Представники терористичного "ополчення ЛНР" пояснили це тим, що "був порушений наказ про закритий повітряний простір над Луганськом".

Луганський аеродром був під контролем українських військових. Але бойовики розмістили навколо нього велику кількість вогневих точок.

До летовища командування направило літак ВПС України, який перевозив особовий склад для ротації, техніку та продовольство.

"Біля позиції терористів, з якої, імовірно, був уражений Іл-76, знайшли три пускові труби від ПЗРК "Ігла". Два комплекси були використані, один — технічно несправний, ракета залишилась у пусковій трубі. Після себе бойовики також залишили порожні банки з-під консервів, які були вироблені ЗАТ "Орелпродукт" (Росія)", - йдеться у повідомленні uain.press.

Коли Іл-76 перебував на висоті 700 метрів, у нього вцілили дві ракети.

"Перша ракета, випущена сепаратистами, в літак не влучила. Потрапила тільки друга. Літак добивали чергою з великокаліберного кулемета. Було також питання щодо витоку інформації. Як виявилося, РФ проводила постійні радіоперехоплення. Прослуховували наші радіочастоти. Тобто терористам повідомили, що летить літак", - каже голова слідчої комісії Олександр Чорноволенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За Іловайську трагедію треба покарати чотирьох генералів

У лютому 2017 року СБУ оприлюднила запис розмов луганських бойовиків. Організаторам знищення літака були тогочасний командир батальйону "Зоря" Ігор Плотницький, його заступник Андрій Патрушев та командир батальйону "Вітязь" Олексій Гуреєв.

7 жовтня СБУ повідомила, що підозрює найманців ПВК "Вагнер" Олександра Гуральова з Улан-Уде та Андрія Лебедєва з Ярославської області у тому, що вони безпосередньо стріляли з ПЗРК по українському літаку.

Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження у справі про збитий військовий літак Іл-76. Винним визнали колишнього керівника штабу АТО, генерал-майора Віктора Назарова, 60 років.

Зараз ви читаєте новину «"Добивали чергою із кулемета" - Іл-76 збили під командуванням Плотницького і Патрушева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі