четвер, 14 березня 2019 00:15

Українці створили перший парк еко-технологій
5

Придбали великі контейнери, де зберігають експонати
Фото: ukrainian.voanews.com
За пів години у парку можна познайомитись з багатьма сучасними еко-технологіями
Олександр Черномазов і Елла Маламуд родом із Харкова, але познайомилися і почали спільне життя вже в США
Парк розташований у штаті Вермонт
Один з контейнерів облаштували як готель, який здають всім бажаючим

Українська пара з Нью-Йорка вирішила створити перший в країні парк, де було б представлено досягнення у сфері відновлювальної енергії, зеленого будівництва та екологічного транспорту. Кілька років досліджень і пошуків – і у 2017-му створили інтерактивний парк сталого розвитку Greenspark (Greenspark Interactive Sustainability Park). Він розташований обабіч популярного серед туристів шосе 100 в штаті Вермонт, повідомляє "Голос Америки".

Олександр Черномазов і Елла Маламуд родом із Харкова, але познайомилися і почали спільне життя вже в США. Вони жили в нью-йоркському Брукліні, будуючи кар'єру – Алекс у сфері інформаційних технологій, Елла – вчителя біології в школі. У якийсь момент обоє почали цікавитися зеленими технологіями, природними будівлями й електричними автомобілями. А потім зрозуміли, що книг і відео в YouTube уже недостатньо, і вирішили побачити все на власні очі. Олександр і Елла кинули роботи і почали відкривати для себе країну та її людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, за що її оштрафували в Польщі

"Почалося це як особистий квест. Побачивши все, що люди роблять у плані зелених технологій і сталого розвитку. Зрозуміли, що стільки всього цікавого дізналися, що було б добре зробити місце, де люди зможуть прийти та побачити це все за півгодини, а не витрачати рік на мандри. Хоча якщо хтось бажає витратити рік, я не відмовлятиму!"- розповідає Елла Маламуд.

Автор: ukrainian.voanews.com
  Олександр Черномазов і Елла Маламуд родом із Харкова, але познайомилися і почали спільне життя вже в США
Олександр Черномазов і Елла Маламуд родом із Харкова, але познайомилися і почали спільне життя вже в США

Після повернення з подорожі у 2011-му вирішили, що в Нью-Йорку залишатися не хочуть. Переселились у штат Вермонт. Упродовж кількох років шукали землю. У 2016-му купили ділянку, і якраз у той момент Олександра скоротили. Він вирішив нову роботу вже не шукати і зосередитися на цьому проекті.

"Ми купили багатоквартирний дім і почали здавати квартири в оренду. Будинок платить за себе і дає трішки прибутку, якого вистачає нам на їжу та бензин. Цього вистачає, щоб займатися бізнесом", - розповідає Елла.

Перших відвідувачів почали приймати у жовтні 2017-го, щоб випробувати всі процеси, побачити, чи все працює належним чином. Офіційне урочисте відкриття відбулось 2 червня 2018 року.

Автор: ukrainian.voanews.com
  Один з контейнерів облаштували як готель, який здають всім бажаючим
Один з контейнерів облаштували як готель, який здають всім бажаючим

"Після невдалої кампанії збору коштів на Kickstarter навесні 2017 року ми змінили свої амбіції – вирішили не будувати, а замовити вантажні контейнери, які відкриваються не ззаду, а збоку, через усю довжину. Вони стали рішенням зберігання на зиму, а також частиною експонатів. Ті, які призначені для виставки транспорту, ми ніяк не модифікували, а четвертий – гостьовий центр – затишно облаштували, - зазначає Олександр, - Відтоді будуємо і будуємо. Ідей, куди рости і які експонати додавати – багато. Деякі з них потребують коштів, деякі прості, і я роблю сам. Щоб роздобути складніші експонати, особливо з секції "зелене будівництво", ми організовували майстер-класи, за який учасники платили хто скільки міг. Наймали інструктора, і весь дохід ішов йому. Таким чином, люди здобували цікавий досвід, інструктор отримував заплату, а нам залишався експонат для парку".

Киянка Марина Седакова працює стоматологом в Чехії. Дівчина закінчила один із найпрестижніших закордонних вузів. Вона поділилась досвідом навчання за кордоном та перспективами, що відкриваються випускникам.

Зараз ви читаєте новину «Українці створили перший парк еко-технологій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі