субота, 22 грудня 2018 00:15

Щоденні зважування та кілька годин на сон: українка розповіла, як працювала в Японії
6

Автор: з архіву Вікторії Верескун
  Вікторія Верескун 12 років мешкає в Японії.
Вікторія Верескун 12 років мешкає в Японії.

Вікторія Верескун із Полтавської області 12 років мешкає в Японії. Як потрапила до країни та про свою першу роботу розповіла Gazeta.ua.

"Вперше в Токіо приїхала у 19 років. Друзі на той час їздили в Японію виступати в шоу-програмах. Я також вирішила попрацювати танцівницею. Але на кастингу запропонували місце моделлі у компанії, що займалася продажами "Мерседесів", - розповідає Вікторія Верескун.

Під час роботи в авто-салоні українка мала один вихідний на місяць. Часто спала по чотири години на день. Але за те отримувала досить велику на той час зарплату - 10 000 ієн в день. Тобто 2,5 тис. грн. Також давали премії.

"Графік був важким, проте робота подобалася. Головним обов'язком було стояти і посміхатися на виставках машин. Вивчала англійською мовою інформацію про автомобіль, щоб консультувати клієнтів. Згодом завчала те ж саме японською, хоч і не розуміла, що кажу. Також працювала у самому офісі. Подавала клієнтам каву чи чай. У вільний час натирала машини до блиску, прибирала пил страусовим пір'ям. Якщо були вечора для клієнтів, мене та інших дівчат запрошували як прикрасу. Начальники купували сукні і туфлі, які потім дарували".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міла Йовович святкує день народження: епатажні фото і цитати акторки

У світі японський сервіс знаходиться на першому місці. Велику увагу роботодавці приділяли правильному обслуговуванню клієнтів, каже українка.

"Десь три місяці нас вчили правильно кланятися. Шикували в ряд і лінійкою вимірювали нахил. При зустрічі він мав бути 15 градусів. Якщо клієнт щось купував, то усі 90 градусів. Якщо наприклад забула покласти в чай цукор, як вибачення - кланяєшся ледь не до підлоги. Також під час розмови із клієнтом було важливо присідати перед ним на одне коліно. Говорити, дивлячись знизу вверх. Для нас це дико, але тут - норма. Так обслуговують навіть у найдешевших магазинах".

Вікторія Верескун 12 років мешкає в Японії.
Фото: з архіву Вікторії Верескун
Вікторія Верескун 12 років мешкає в Японії.
Вікторія Верескун 12 років мешкає в Японії.
Вікторія Верескун 12 років мешкає в Японії. Вийшла заміж за місцевого жителя
Вікторія Верескун 12 років мешкає в Японії.

"Важливим було підтримувати зовнішній вигляд. Жила разом з іншими дівчатами та начальством у будинку, де розміщувалася фірма. Щоранку нас зважували, щоб не набрала зайву вагу. Записували найменші відхилення у грамах. Вечеряли і обідали в ресторані разом із роботодавцями. Вони не дозволяли замовляти хліб і рис. Зате не обмежували у фруктах і овочах. Якщо хтось із дівчат їв після шостої вечора, виписували штрафи від 2 тисяч гривень. Також перевіряли на чесність. Часто залишали в кімнаті з відкритим сейфом, забували на столі гроші".

За словами Вікторії Верескун, роботу моделі довелося залишити після одруження. Адже в Японії дружинам не прийнято працювати. Зате досі підтримує хороші стосунки з роботодавцями. А чотири роки в своє задоволення почала працювати викладачем в українській недільній школі "Джерельце".

"Зараз у школі 47 учнів і 7 вчителів. Наймолодшим учням по два роки, найстаршому 16 років. Діти вчать українську мову і літературу, малювання, граматику, музику, історію, народні обряди. Я викладаю театральне мистецтво, бо ще в Україні здобула освіту режисера. Вчу їх вимовляти українські звуки, танцювати та співати. Ця робота не приносить доходу. Зате отримую задоволення від того, що навчаю дітей не забувати та любити батьківщину".

Подружжя Марія Данько та Іван Балін щороку їздять зимувати в Таїланд. Із собою беруть домашнього улюбленця - бультер'єра Жору. Про незвичний досвід розповіли Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Щоденні зважування та кілька годин на сон: українка розповіла, як працювала в Японії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі