пʼятниця, 16 лютого 2018 17:23

Експерт пояснив, як діяти у випадку травмування на нелегальній роботі за кордоном

Експерт пояснив, як діяти у випадку травмування на нелегальній роботі за кордоном
Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник (на фото) пояснив, як діяти у разі травми, отриманої на роботі за кордоном. Фото: facebook.com

У разі травмування чи хвороби в іншій країні, держава зможе надати допомогу потерпілому. Але витрачені гроші потрібно буде компенсувати.

Про це Gazeta.ua розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. Він пояснив, що робити українцеві, який отримав травму на роботі, але працює нелегально.

- У такому випадку потрібно звернутися до роботодавця. Хоча він може відмовитись від надання допомоги, тому що людина є нелегальним працівником. У цьому разі можна звернутися до Служби праці, яка прийде до роботодавця та оштрафує його за те, що він тримає нелегальних працівників. Але в такому випадку робітник буде скоріш за все депортований з країни. Третій варіант – подзвонити в українське посольство чи консульство. Тоді наша держава зможе надати допомогу потерпілому, але потім витрачені гроші потрібно буде компенсувати. Сума може бути великою, бо медичні послуги коштують недешево, - каже Василь Воскобойник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі працедавець викинув паралізовану інсультом українку на вулицю

Є різниця - стало погано на роботі, чи у вільний час?

- Є головна різниця – коли людина працює офіційно чи ні. Легальна робота надає українцю не тільки права, але і соціальний захист. Тоді, у разі отримання травми він матиме медичне забезпечення, яке покриватиме Фонд соціального страхування. Хто винен у ситуації з серйозною травмою, може розібратися тільки слідство, яке неодмінно буде проведено. Якщо робітник порушив правила техніки безпеки, то винен буде він, в іншому випадку відповідатиме роботодавець. Можна стверджувати, що в разі, коли українець працює офіційно, тоді його роботодавець не викине його на вулицю, а навпаки – допоможе викликати лікаря. В іншому випадку українець сам ставить себе поза законом, тому можливі різні варіанти.

Як бути, якщо немає грошей на лікування?

- Коли немає грошей на лікування, український консул може надати допомогу. Ці гроші потім потрібно буде вертати, бо це державні кошти. Сума на лікування може піти чимала – €1,5 – 2 тис., якщо ми говоримо про Польщу. Тому людині завжди потрібно мати соціальний захист та уважно відноситись до свого здоров'я, яке за гроші не придбаєш.

Якщо людина померла, чи буде якась компенсація рідним у разі нелегальної роботи?

- Вони жодним чином не відносяться до того, що їхній родич працював нелегалом. В такому випадку може бути притягнутий до відповідальності роботодавець, який найняв нелегального мігранта на роботу та будуть ретельно вивчені умови роботи. Якщо слідством буде зроблений висновок, що саме умови роботи призвели до загибелі людини, тоді роботодавець буде не тільки оштрафований але й притягнутий до кримінальної відповідальності.

Паніше президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник прокоментував, як захиститися у разі трудової дискримінації у Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, як діяти у випадку травмування на нелегальній роботі за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі