субота, 17 березня 2018 00:15

Чоловіки платять безробітним дружинам після розлучення - українка про жінок в Туреччині

Чоловіки платять безробітним дружинам після розлучення - українка про жінок в Туреччині

У Туреччині кожна жінка, яка працює, проводить в офісі 45 годин на тиждень. Це майже на один робочий день більше, ніж в країнах СНД. Перша відпустка дається після шести місяців роботи на новому місці і становить цілих 14 днів. Так, поки працівниця не відробить п'ять років на одному місці.

Про це розповідає у своєму блогу українка Марія Караденіз із Києва. Понад 10 років мешкає у Стамбулі, працює перекладачем.

"По закінченні п'яти років у розпорядженні буде 20 днів оплачуваної відпустки. Щедрість робочого законодавства не знає кордонів. Саме тому декретна відпустка тут становить 16 тижнів — 8 до пологів і 8 після. Це якщо ви не держслужбовець. Держслужбовці мають право йти у відпустку на 24 місяці із збереженням робочого місця, але ніяких виплат отримувати не будуть", - пише Марія Караденіз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кав'ярню українця занесли до Книги Рекордів Польщі

Більшість жінок, що живуть у великих містах, виходять заміж слід ближче до 30-річчя. Народжують не раніше 33 років.

"У сім'ях, де обидва дорослі працюють, дуже часто живуть няні. Вони допомагають по господарству й іноді готують. Запросити додому прибиральницю — в порядку речей. Цим тут нікого не здивуєш. При розлученні в Туреччині жінка, якщо не працює, має право на одноразову компенсацію або щомісячні виплати від колишнього чоловіка до тих пір, поки не вийде заміж або не піде на роботу. Деякі так живуть роками. Варіантів не платити аліменти на дітей у Туреччині немає — платять усі, і дуже пристойні суми. При всій своїй сучасності, турецькі жінки деколи мені здаються злегка безпорадними. Напевно, позначається виховання, коли в сім'ї всі питання вирішує чоловіча її половина. Можливо, я помиляюся, але мені здається, наші жінки і європейки набагато більш самостійні".

В Катарі в будь-якому громадському місці, наприклад лікарні чи поліцейському відділку, є зали очікування для чоловіків і для жінок. Навіть якщо пара одружена, доведеться чекати окремо. Про це розповідає Людмила Сура з Одеси, яка 5 років мешкає в Досі.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіки платять безробітним дружинам після розлучення - українка про жінок в Туреччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі