вівторок, 27 листопада 2018 00:15

Як переселенці з Донецька стали затребуваними лікарями в США

Як переселенці  з Донецька стали затребуваними лікарями в США
Практичні заняття в школі післядипломної освіти Concord Rusam Фото:Concord Rusam

Петро і Марія Коваленко багато років працювали дитячими анестезіологами в Обласній дитячій клінічній лікарні Донецька. Із початком бойових дій на Донбасі відправилися до Києва. Коли знайти роботу у столиці не вдалося - поїхали до США.

"Після трьох або чотирьох тижнів у Києві, вирішили поїхати у Нью-Йорк. Там були знайомі батьків, які давно запрошували нас подивитися Америку. Ми навіть встигли відкрити туристичну візу ще до військових подій. Тож вирішили скористатися пропозицією, - розповідає Петро. - Тим часом в Україні ситуація ставала все гіршою. Донецьк постійно бомбили, околиці міста змітали танками і шквальним вогнем "Градів". Довелося подати на політичний притулок".

Отримавши необхідні документи, подружжя почало шукати роботу. Марія влаштувалася клерком в медичну компанію. Петро - садівником, пише forumdaily.

"Нам довелося в прямому сенсі слова починати з чистого аркуша. Заробіток дозволяв нам хоча б виживати тут: оплачувати і оренду квартири, і продукти. Через два тижні після прибуття ми відразу ж знайшли безкоштовні курси англійської при одній єврейської організації, а потім – більш серйозні курси в коледжі. Це було дуже важко: ми працювали по 8 годин в день, а потім їхали на заняття. Ходили в коледж по черзі, тому що хтось повинен був залишатися вдома і доглядати за дитиною", - розповідає Петро Коваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, як п'ять місяців жила на екзотичному острові

У Петра і Марії стали з'являтися знайомі, в тому числі в медичній сфері.

"Ці люди змогли підтвердити диплом лікаря тут і скласти іспити на отримання ліцензії. Але потім виявилося, що вони роками не могли знайти резедентуру, без завершення якої не приймають на посаду лікаря. На цьому тлі один знайомий запропонував мені здобути освіту медбрата (nurse) на базі мого лікарського диплома. За його словами, можна було пройти перепідготовку, маючи диплом лікаря, і отримати кваліфікацію "Медична сестра". Це дає право в подальшому здати іспит на отримання ліцензії Registered Nurse".

Першим в школу пішов Петро, дещо пізніше – Марія. Обоє отримати диплом та американську ліцензію для роботи Registered Nurse.

"Поступово я дізнався, що, крім підтвердження попереднього диплома та отримання післядипломної американської освіти, в Concord Rusam можна отримати сертифікати за спеціальностями "помічник лікаря" (Clinical Medical Assistant), "флеботомист" та іншим. Знову ж таки, було дуже важко вчитися і паралельно працювати. Ходили в школу по черзі: один йде в суботу, інший – в неділю. В будні готувалися вдома після роботи і до глибокої ночі. Допомагало те, що майже вся медична термінологія йде на латині, незалежно від того, російське чи американське це освіта".

Паралельно з проходженням майже двухгодового курсу перекваліфікації на медичну сестру, Петро і Марія Concord Rusam пройшли програму Phlebotomy Technician і Electrocardiography Technician, здали іспити та отримали не тільки шкільні, але й відповідні національні сертифікати, які дали їм право працювати як Medical Assistant.

"Ми почали шукати роботу, подавали заявки постійно, на кожну другу вакансію, і нам постійно відмовляли – навіть при тому, що під час навчання в Concord Rusam ми проходили спеціальні уроки по складанню резюме. Виявилося, що в США існує ще одне неписане правило – брати фахівців, що вже мають досвід роботи в даній області. Тому нам порадили погоджуватися на будь-які умови, аби отримати перший досвід. Я влаштувався флеботомістом на неповний робочий день. Тільки три дні на тиждень-але це була можливість отримати перший досвід", – розповідає Петро.

Через якийсь час Петро Коваленко вже без всяких рекомендацій знайшов другу роботу в сфері home care – Visiting Nurse. Так називається медбрат, що відвідує пацієнтів вдома-своєрідний аналог дільничного лікаря на пострадянському просторі. Зараз працює на двох роботах одночасно. Його дружина, Марія, поки тільки готується до складання іспиту на ліцензування і паралельно працює флеботомістом в лабораторії.

"Я виїжджаю додому до пацієнтів і беру кров на аналіз. В день у мене виходить близько двадцяти пацієнтів. Тим не менш, на сьогоднішній день ця робота мене влаштовує, тому що у мене є можливість повертатися додому і продовжувати вчитися", – каже Марія.

Українка Юлія Бот із Києва три роки тому переїхала у село Петмес в Баварії. Влаштувалася працювати листоношею у сусіднє місто. Про це розповіла Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як переселенці з Донецька стали затребуваними лікарями в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі