понеділок, 05 жовтня 2009 18:07

6 жовтня

1600 — у Флоренції в Палаці Пітті було виконано оперу Джакомо Пері "Еврідіка" — перший твір цього музичного жанру. "Еврідіку" створено для одруження французького короля Генріха IV із Марією Медичі, донькою герцога Тосканського. За рік до весілля Генріх розвівся з Маргаритою Валуа, відомою як королева Марго — вона була безплідною.

1648 — після перемоги над польською армією в битві під Пилявцями, козацько-татарське військо під керівництвом Богдана Хмельницького взяло в облогу Львів. Гетьман, однак, не став його штурмувати, а обмежився грошовим викупом. Припускають — остерігався розграбування міста, в якому замолоду навчався в єзуїтській колегії.

1889 — у Парижі відкрилося нічне кабаре "Мулєн Руж" — у перекладі з французького "Червоний млин". Публіка нового закладу була вражена величезним майданчиком для танців, який освітлювала велика кількість газових ламп, оксамит на стінах і дерев"яний слон, усередині якого чоловіки пили абсент і курили опіум, спостерігаючи за танцюючими кралями. Але головним видовищем був канкан.

1979 — Папа Римський Іван Павло ІІ став першим понтифіком, який відвідав резиденцію американських президентів Білий дім. Упродовж години розмовляв в Овальному кабінеті з президентом Картером. Іван Павло ІІ також став першим Папою, який відвідав синагогу, мечеть, протестантську церкву, а також побував на рок-концерті та футбольному матчі.
Зараз ви читаєте новину «6 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі