четвер, 10 грудня 2009 07:56

10 грудня

1845 — у Лондоні шотландець Роберт Томпсон отримав патент на пневматичні шини, які у своїй заявці описував як "вдосконалені колеса для візків та інших об"єктів, що пересуваються". Публічний показ винаходу відбувся рік потому. Журнал "Механікс Меґезін" писав: "Відвідувачі парку цього тижня з цікавістю розглядали візок, який пересувався серед натовпу на таких безшумних колесах, аж було важко повірити, що вони торкаються землі". Шини виготовили зі схованих у шкіряній оболонці еластичних поясів із каучуку, які можна було наповнювати повітрям до потрібної твердості.


1901 — у Стокгольмі вперше вручили Нобелівські премії. Їх отримали німецький фізик Вільгельм Рентген, голландський хімік Якоб Вант-Гофф, німецький мікробіолог Еміль фон Берінґ. Вручення премії відбулося, як і тепер, у річницю смерті її засновника шведського підприємця й винахідника Альфреда Нобеля (1833—1896).


1945 — поблизу села Нова Скварява на Львівщині опергрупа НКВС виявила упівську типографію. Три підпільники, що перебували в схроні, де розташовувалася друкарня, підірвали себе гранатами. У схроні виявили розмножувальний апарат, склограф, шрифти, чимало гасел і плакатів, дві друкарські машинки, документи.

Зараз ви читаєте новину «10 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі