четвер, 09 травня 2013 16:31

Завтра у Львові пояснять, що таке "вар'яти" та "бурмило" - там святкуватимуть День батяра

Хто не знає, шо таке андрути, вар'яти, бурмило, капарити, лепета, мацько, нездалий, оферма, штубрак і шпіляти, най приходе завтра на площу Ринок, жартують львів'яни. Тут усе розкажуть. 10 травня у місті святкуватимуть День батяра (львівські батяри — гульвіси, диваки, авантюристи).

На площі Ринок прозвучать легендарні "Тільку ві Львові", "Файдулі, фай", "Батяр я си, батяр" та інші батярські пісні. В рамках "Дня батяра у Львові" Віктор Морозов та Батяр-бенд "Галичина" виконають старі хіти, а також презентують свій новий альбом "Бятарський блюз".

"День батяра особливо унікальне свято, воно не проводиться в інших містах, адже можливе тільки у Львові. Це свято народилось в цьому місті, відродилось та існує досі. Коли мої товариші запитують, чи ще живе така львівська культура, я звісно кажу, що так, і свято День батяра цьому свідчення. Саме на цьому святі ми вперше презентуємо львів'янам та гостям міста новий альбом "Батярський блюз", - розповів співак та композитор Віктор Морозов.

За його словами, якщо в попередніх альбомах основну частину складали інтерпретації старих батярських пісень, то в новому – тільки нові.

"Позитивне ставлення до нових батярських пісень ми спостерігали одразу після виходу другого диску "Серце батяра". Деякі з них стали хітами. Спільно з Віктором Панчишиним ми написали нові батярські пісні і вже скоро ви їх почуєте", - додає Морозов.

"Найпопулярнішими героями львівських вуличних пісень завжди були батяри. Пісні у їх виконанні захоплюють своєю дотепністю, мелодійністю і танцювальним вихором. Батярські пісні створюють свою, особливу атмосферу, ніжну і нахабну, яка переносить тебе в той старовинний Львів, де прогулюючись вулицями співали, танцювали, бешкетували львівські гульвіси", - додає Петро Рачинський, лідер оркестрової групи Батяр-бенд "Галичина".

10-11 травня на площі Ринок усі зможуть пройти процес посвячення в Батяри та отримати посвідчення справжнього батяра, взяти участь в масових галицьких гуляннях. Повна програма свята на сайті www.batyar.lviv.ua.

Зараз ви читаєте новину «Завтра у Львові пояснять, що таке "вар'яти" та "бурмило" - там святкуватимуть День батяра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі