середа, 07 жовтня 2020 13:25

Засновник Spotify пішов на пенсію у 23 роки

Засновник Spotify пішов на пенсію у 23 роки
За 14 років існування на музичну платформу завантажили понад 60 мільйонів пісень. Фото: TheNextWeb.

7 жовтня 2008 року запустили стрімінговий музичний сервіс Spotify. Його розробили двоє шведських програмістів Даніель Ек та Мартін Лоренцон. Зараз обоє мільярдери.

До створення Spotify, Даніель був технічним директором сайту Stardoll. Це гра для дівчат, де онлайн одягають ляльок у різні вбрання. Потім став генеральним директором Torrent. Заробив стільки грошей, що міг не працювати до кінця життя. Думав виходити на пенсію у 23 роки. Але відчув сором, що своєю роботою підтримував піратство. Захотів це виправити та заснував Spotify.

За 14 років існування на музичну платформу завантажили понад 60 млн пісень. Музикантам компанія виплачує роялті. Це 70% від усіх доходів Spotify.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагедія може бути смішною - шведський режисер

Додаток зіткнувся з критикою. 2014-го американська співачка Тейлор Свіфт написала статтю в The Wall Street Journal. За її словами, виплати артистам маленькі та несправедливі: "Музика не має бути безкоштовною. Те, що музикантів недооцінюють, не означає, що можна знецінювати їхнє мистецтво". Видалила всі свої пісні зі Spotify. До неї приєдналися британка Адель, американка Бейонсе, Бьорк із Ісландії та гурт Coldplay з Лондону. Їх нові альбоми користувачі Spotify змогли послухати через рік після релізу.

Культові гурти дали права на свою музику тільки після зміни умов угоди зі Spotify. 2013-го це зробили Led Zeppelin. 2015-го дозвіл на пісні дали AC/DC та The Beatles.

2017-го Spotify оголосив, що видалятиме провокації та мову ненависті з платформи. Тоді артистка на ім'я Ума Комптон випустила трек "Зейн вчинив теракт 11 вересня". Йдеться про англійського співака та колишнього члена бойсбенду One Direction Зейна Маліка. У пісні його жартома називають винним у терактах в Нью-Йорку 11 вересня 2001-го через арабське походження. Трек не могли видалити 3 роки.

Як пише британське видання The Guardian, на Spotify будь-хто може завантажити пісню чи цілий альбом. Це допомагає молодим виконавцям швидко стати відомими. Наприклад, 23-річна співачка з Нової Зеландії Lorde. Має 2 "Греммі" та "Золотий глобус". Її треки переганяли Леді Гагу, Кеті Перрі та Дрейка. Останнього також обігнав гурт Glass Animals. Написали в Instagram: "Додаток встановив чесні правила гри на полі. Ми, крихітна група з Оксфорду, стоїмо на рівні з Дрейком".

Англійська співачка Енн-Марі завантажила на Spotify пісню Alarm. Її прослухали 126 млн людей. Це більше за всі пісні Боба Ділана в додатку. Зараз дівчиною опікується лейбл Елтона Джона.

"Взагалі усе життя я мріяла опинитися на обкладинці альбому. Але ж ти мусиш рухатися в ногу з часом, чи не так? Я не з тих, хто повторює: "Ой, бл*дь, раніше було краще", - каже Енн-Марі.

Зараз ви читаєте новину «Засновник Spotify пішов на пенсію у 23 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі