неділя, 26 квітня 2020 12:00

"Запорожець за Дунаєм" підкорив Петербург, Москву та Ростов-на-Дону

"Запорожець за Дунаєм" підкорив Петербург, Москву та Ростов-на-Дону
Богдан Бенюк у ролі Карася стримує султана, якого грає Анатолій Хостікоєв у виставі "Задунаєць за порогом" 2008 року.

26 квітня 1863 року в Маріїнському театрі столиці Російської Імперії Санкт-Петребурзі відбулась прем'єра опери "Запорожець за Дунаєм". Музику і лібрето створив Семен Гулак-Артемовський. Також виконав у постановці партію козака Карася.

Запорожець поселився на півдні Бессарабії. Тут Османська імперія дозволила українцям створити Задунайську Січ. Султан хоче перевірити настрій козаків. Перевдягається і приходить в гості до запорожця Карася. Господар не впізнає турка, пропонує випити горілки. Гостинний осман у свою чергу запрошує козака до себе в палац. В цей час названа донька Карася Оксана разом з коханим Андрієм нелегально перетинає кордон Османської імперії. Мріють повернутися на береги Дніпра. Закоханих схопили й привели до султана. Той дозволяє українцям вертатися на батьківщину.

Сюжет опери Гулак-Артемовський узяв з історії. Після знищення Запорізької Січі російськими військами, частина козаків тікає за Дунай. Османи користуються українцями, як бойовою силою. У 1828 році під час російсько-турецької війни частина запорожців на чолі з отаманом Йосипом Гладким, повертаються в Російську імперію. Це знищує Задунайську Січ. Композитор переосмислює ці події та переносить своїх героїв у XVIII ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вистава "Тіні забутих предків" не подібна до фільму Параджанова

До Петербургу київського бурсака Гулака-Артемомовського привіз Михайло Глинка. У 1838-му шукав голос для партії Руслана в своїй опері "Руслан і Людмила". На час прем'єри "Запорожця за Дунаєм" 50-річний Гулак-Артемовський вже був зіркою сцени. Також займався підбором співаків для імператорського театру, як композитор робив обробки народних пісень, писав водевілі.

У 1876-1884 роках "Запорожець за Дунаєм" був під забороною, незважаючи на успіх постановки. В Російській імперії почав діяти антиукраїнський Емський указ. Відновити показ опери вдалося українській трупі Михайла Старицького в Ростові-на -Дону. За це за один вечір мали показати також російськомовний спектакль.

За мотивами опери "Запорожець за Дунаєм" створено 5 екранізацій. Останню у 2007 році зняв Микола Засєєв-Руденко. Карася грає Богдан Бенюк, султана - Анатолій Хостікоєв. У 2008 році театральна компанія "Бенюк і Хостікоєв" презентує виставу "Задунаєць за порогом". На фестивалі "Мельпомена Таврії" в Херсоні сцену для ціє постановки побудували на воді. Глядачів розмістили на набережній Дніпра. Річка грала роль Дунаю.

Зараз ви читаєте новину «"Запорожець за Дунаєм" підкорив Петербург, Москву та Ростов-на-Дону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі