четвер, 28 лютого 2019 21:45

Виступлять виконавці пісень мультфільму "Жив-був пес"

Автор: facebook.com
  Фольклорні колективи "Яворина" та "Горлиця" з Полтавщини співатимуть у київському Музеї Івана Гончара
Фольклорні колективи "Яворина" та "Горлиця" з Полтавщини співатимуть у київському Музеї Івана Гончара

2 березня в київському Музеї Івана Гончара відбудеться концерт "Багатоголосся Полтавщини". Виступатимуть фольклорні гурти "Яворина" із села Солониця та "Горлиця" із села Пулинці Лубенського району Полтавської області. 1982 року вони заспівали пісні для мультфільму "Жив-був пес" режисера Едуарда Назарова, створеного за мотивами української народної казки "Сірко".

Організатори заходу запрошують відвідувачів "почути улюблені пісні та побачити людей, голосом яких співають українці у відомій мультиплікаційній стрічці". А також "дізнатися подробиці науково-детективної розвідки" про справжніх виконавців музики до картини.

"Мультик "Жив-був пес" став легендарним, улюбленим та одним із найпопулярніших кінця ХХ століття навіть за межами України. Фрази зі стрічки широко цитовані у повсякденному побуті, а жартівлива пісня "Та косив батько, косив я" і протяжна "Ой там на горі" відомі кожному. Історія озвучування анімаційного фільму криє в собі детективні таємниці. Пісні, що стали народними хітами, традиційно приписували відомому фольклорному гурту "Древо" із села Крячківка, що на Полтавщині. Українські науковці, які багато років досліджують традицію цього регіону, знайшли підстави для спростування загальновідомої версії авторства музики, що звучить у мультику", - йдеться в описі концерту на сторінці у Facebook.

На заході також виступить мистецтвознавиця Ганна Пеліна, яка досліджувала історію виконавців. Розповість про результати свого наукового розслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тизер мультфільму "Крижане серце 2" встановив рекорд

Солоницький колектив "Яворина" існує з 1973 року. Це перший у Лубенському районі ансамбль, якому надали звання народного.

Колектив "Горлиця" з Пулинців створили 1977-го. Функціонував спочатку на базі Пулинського сільського клубу, а згодом при Ісківському будинку культури. У своєму репертуарі має понад 700 творів.

Зараз ви читаєте новину «Виступлять виконавці пісень мультфільму "Жив-був пес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі