середа, 15 лютого 2017 15:22

Водій автобуса пише вірші про сірники, гуляє з псом та п'є

Водій автобуса пише вірші про сірники, гуляє з псом та п'є
Кадр з фільму "Патерсон"

"Моїй дитині треба брекети, в машині полетіла коробка передач, жінка хоче у Флориду, а в мене іпотека. Дядько телефонував з Індії, каже – треба гроші на весілля племінниці. Ще в мене дивний висип", – так відповідає на питання "Як справи?" розпорядник депо Доні у комедії американського режисера Джеймса Джармуша "Патерсон". Стрічка виходить в український прокат 16 лютого.

У фільмі скромний водій автобуса і поет Патерсон живе в одноіменному американському містечку, штат Нью-Джерсі. Дорогою на роботу в блокноті пише неримовані вірші про коробку сірників. У повсякденних речах вміє розгледіти красу. Хлопець не читає творів нікому, окрім дружини Лори. Вона переконує коханого опублікувати поезії, та він проти. Дівчина й сама займається творчістю. Постійно придумує для себе нове хобі: пече кекси, грає на гітарі й розмальовує фіранки у ванній. Після роботи Патерсон вигулює бульдога Марвіна і випиває кухоль пива в барі. За подібним сценарієм минає день за днем упродовж тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я просинаюсь голою і нічого не пам'ятаю" – ТОП-7 кінопрем'єр лютого

"Ця картина практично позбавлена конфліктів. Але насичена емоційно і духовно, – говорить кінокритик Олександр Гусєв. – Стосунки Патерсона з дружиною, дорожні пригоди та розмови в барах наповнені мистецтвом та римами. Режисерові вдалося передати внутрішній світ, переживання героїв попри відсутність карколомного сюжету. Ця картина присвячена творчості, що ховається у повсякденності. Джармуш показує монотонне життя звичайних людей, позбавлене як великого щастя, так і трагедій".

У фільмі зіграли Адам Драйвер, чиє прізвище перекладається з англійської як "водій", та іранська акторка Голшіфте Фарагані. Бульдогу Марвіну, улюбленцю головного героя, у французьких Каннах присудили приз "Палм Доґ" – спеціальну премію для собак-кіноакторів. Посмертно, бо після зйомок стрічки пес помер.

Вірші для фільму Джеймсу Джармушу подарував його знайомий поет Рон Паджет. Чотири тексти написав раніше, три інших – створив спеціально.

"Патерсон" віддає данину поезії деталей і красі змін, які відбуваються щодня. Цей фільм, ніби протиотрута від темряви драм та бойовиків", – каже режисер.

Джим Джармуш – один з головних представників сучасного незалежного американського кіно. Серед його фестивальних нагород – чотири Каннських приза: фільм "Зламані квіти" був удостоєний гран-прі, збірка "Кава і цигарки" отримала "Золоту пальмову гілку" за найкращий короткометражний фільм, "Золотою камерою" відзначена картина "Дивніше, ніж у раю", а приз за художній внесок дістався Джармушеві після стрічки "Таємничий поїзд".

Зараз ви читаєте новину «Водій автобуса пише вірші про сірники, гуляє з псом та п'є». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі