четвер, 25 січня 2018 15:33

Володимир Висоцький: 5 найпопулярніших його пісень

Володимир Висоцький: 5 найпопулярніших його пісень
Gazeta.ua пропонує підбірку з 5 найпопулярніших пісень Володимира Висоцького. Фото: Мой портал

25 січня свій день народження міг би святкувати Володимир Висоцький. Легендарний артист помер майже 40 років тому, але його ім'я, пісні та вірші досі на слуху. Gazeta.ua пропонує добірку з 5 напопуляніших його пісень.

1. Песня о друге

Написана для фільму Станіслава Говорухіна "Вертикаль". Поштовхом до її створення послужила історія, розказана консультантом фільму, альпіністом Леонідом Єлісєєвим про його підйом по північному схилу Головного Кавказького хребта в 1955 році. Альпіністи робили звичайне спортивно-тренувальне сходження на вершину Допп в Дігора. В групі було шість чоловік. Під час сходження верхня частина скелі, на якій трималася страховка, почала падати. П'ятеро членів експедиції зірвалися вниз, а один лишився на пагорбі. Всі вижили.

2. Охота на волков

Задум пісні визрівав у Висоцького протягом літніх місяців 1968 року. Перші дві строфи він прочитав в заміському підмосковному таборі. Потім робота застопорилася: автор болісно шукав розвиток теми, навіть уві сні промовляв приспів, але все одно відчував, що віршам "не вистачає повороту". Творчий прорив стався в серпні, коли Висоцький і його друг Валерій Золотухін перебували в селі Виїзжий Лог на зйомках фільму "Господар тайги". В одну з ночей поет раптом відчув стан загнаності, що стало стимулом до моментального написання пісні. Вранці з'ясувалося, що напередодні Золотухін в обмін на пляшку медовухи дозволив жителям села сховатися під вікнами і подивитися на "живого артиста", який зазвичай писав при світлі великої лампи. Вловивши десятки спрямованих на себе прицільних поглядів, Висоцький закінчив пісню.

3. Я не люблю

Перебуваючи в Парижі, Висоцький якось з відкритого вікна почув пісню Бориса Полоскіна "Я люблю", яка вважалася не його оригінальним твором, а всього лише перекладом пісні Шарля Азнавура. В її основі - любов до жінки, інтимне почуття. Висоцький вирішив, що оспівування патріотизму, прославляння народу - куди важливіші теми. Своєрідною його відповіддю Полоскіну і став вірш-пісня "Я не люблю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випустили пісню на маловідомий вірш Висоцького

4. Кони привередливые

Композицію Висоцький написав на замовлення в 1972 році. Висоцький і Марина Владі повинні були зніматися у фільмі "Земля Санникова" за мотивами роману Володимира Обручева. Висоцькому призначалася роль Крестовського, а Марина повинна була зіграти наречену Ільїна. Для фільму він склав три композиції - "Белое безмолвие", "Баллада о брошенных кораблях" і "Кони". Останній твір було написано за завданням: замовники хотіли побачити "пісню про головне - життя, смерть, подолання". Та пара у фільмі так і не зіграла.

5. Тот, кто раньше с нею был

Привід написання цієї пісні помилково приписується знайомству з Мариною Владі, з якою в той час Висоцький ще знайомий не був. Насправді привід дала Лариса Лужина, яка працювала з нами в картині "Вертикаль". Перед цим вона знялася у фільмі "На семи вітрах" та ще в кількох фільмах спільного виробництва і в зв'язку з цим об'їздила весь світ. Володимир в той час ще не їздив за кордон, і розповіді Лариси справили на нього велике враження.

25 липня 1980 року в квартирі на Малій Грузинській о 04:10 серце Володимира Висоцького зупинилося. Він пішов з життя в 42 роки. Але встиг за такий короткий час написати сотні віршів, зіграти ролі, які є мрією будь-якого актора.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Висоцький: 5 найпопулярніших його пісень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі