четвер, 25 березня 2021 08:15

Влад Сорд заснував видавництво "Дім химер", в яке мало хто вірив

Ветерану АТО та письменнику Владу Сорду загрожує 7 років ув'язнення. Його затримали 20 березня, після мітингу під Офісом президента в Києві.

Книжкова блогерка та культменеджерка Анна Єкименко-Поліщук розповідає про важливість видавництва "Дім химер", яке заснував затриманий Влад Сорд.

У чому особливість видавництва "Дім химер"?

Це ветеранський проєкт, який Влад Сорд з дружиною Вікторією Гранецькою плекають уже кілька років. Поставили за мету видавати книжки лише сучасних українських авторів. Їм вдалося чимало, були навіть додруки тиражів, а це вже можна вважати успіхом.

Молодим українським авторам непросто, бо в багатьох великих видавництв плани розписані на роки вперед. Є варіант податися на конкурси, але там більша конкуренція, стати помітним щораз важче. "Химери" ж зробили ризиковий крок для нашого ринку, співпрацюючи з авторами поки що без імені та бекграунду. Для прикладу, запустили конкурс оповідань "Антисоціальна мережа" про стосунки в інтернеті. Роботи переможців увійшли до друкованої збірки. Це додає мотивації. Публікація, навіть у збірці – це вже видана книга, яка відкриває який не який шлях у літературу.

Зробили ризиковий крок для нашого ринку, співпрацюючи з авторами поки що без імені та бекграунду

"Дім химер" чітко окреслили жанри, які хочуть видавати і трималися ідеї "химерної прози". Це містично-психологічні трилери, горор, детективний нуар, фантастика, неоготика, темне фентезі, стимпанк, романи й оповідання на основі історичних містифікацій, екзистенційний постапокаліпсис, антиутопія тощо.

Чи стикалися зі спротивом?

Коли вперше почали ширитися чутки про відкриття видавництва, яке спеціалізується лише на сучасних авторах, було чимало обговорень в близькому до літератури середовищі. Сотні скептиків пророкували їм лише декілька книг, а далі закриття. Проте "Химери" вистояли навіть у карантинний рік. Скоротили кількість проєктів, але працювали.

Автор: Gazeta.ua
  На “Книжковому форумі” 2019-го Влад Сорд презентує свою збірку поезій із фронту, яка називається "+++". Три плюси - військовий сленг. Означає згоду або підтвердження якихось дій. Писав протягом 2014-2018-х.
На “Книжковому форумі” 2019-го Влад Сорд презентує свою збірку поезій із фронту, яка називається "+++". Три плюси - військовий сленг. Означає згоду або підтвердження якихось дій. Писав протягом 2014-2018-х.

Видавництво – це теж бізнес. Звісно, є важливі речі, як цінності та місія, але воно має приносити дохід. Світова практика показує, що великі видавці часто отримують хороші прибутки за рахунок бестселерів. Вже потім частину зароблених коштів вкладають у підтримку молодих локальних авторів. "Химери" одразу відкинули такий підхід.

Сотні скептиків пророкували їм лише декілька книг, а далі закриття

На жаль, поки що в українського читача є сприйняття нашої літератури, як чогось менш вартісного. Здебільшого тиражі вітчизняних авторів менші, ніж перекладних. Відповідно, в те, що "Химери" довго протримаються, мало хто вірив. Бо це така-собі бізнес-модель мрії, де свої підтримують своїх. Їм вдалося, ситуація змінюється на краще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Закликаю Зеленського вилізти з теплої ванни" - Стерненко написав нового листа

Яких авторів відкрило видавництво та чим зачепили їх твори?

Напевне, не лише для мене, а й для багатьох відкриттям став Павло Дерев'янко. Цикл "Літопис Сірого Ордену" перевернув уяву про те, яким може бути українське фентезі. Не лише в аспекті мови. Він створив світ, де головні герої – козаки-характерники, які можуть обертатися у вовків. Це чудовий приклад поєднання міфології та історії. Такий пригодницький роман можуть читати як підлітки, так і дорослі.

Тиражі вітчизняних авторів менші, ніж перекладних. Український читач сприймає їх, як менш вартісні

Не пам'ятаю жодної книги, яку б так активно шукали в спільнотах і на барахолках, як "Аркан вовків". Згодом видавництво зробило додрук. Дія відбувається 1845-го, Московія розвалилася, а Гетьманщина Богдана Хмельницького вистояла та досі існує. Правлять виборні гетьмани та двопалатний парламент, співіснують католицька та православна церкви. Пишуть латинкою. Лицарі володіють потойбічними силами, серед жінок живуть відьми. Козаки тут - молоді юнаки, які хочуть гуляти, випивати у шинку та знайти гарну дівчину. Потрапляємо в веселий світ молоді та похмільного синдрому. Разом з тим вони обтяжені обов'язком перед державою. Є багато магії та еротики, теми дружби, вибору, обіцянки та травм від батьків.

Хоча спочатку мене насторожив жанр українського фентезі. Буває, що автори піаряться на цій темі. Книги стають популярними тільки через це, а не художню цінність. В "Аркані вовків" же детально прописаний світ та доведені до кінця сюжетні лінії. Є автентичні українські слова, пов'язані зі зброєю та одягом козаків, доводилось їх навіть гуглити.

Не пам'ятаю жодної книги, яку б так активно шукали в спільнотах і на барахолках

Поліну Кулакову я знала ще з книги "Корсо", тому саме з неї розпочалося і моє химерне знайомство. Дебютом у "Домі химер" став її психотрилер "Дівчина, яку ми вбили" про привид загиблої в Івано-Франківську.

Автор: Дім химер
  Книга "Безодня" Влада Сорда у 2019 році увійшла до довгого списку "Книги року BBC".
Книга "Безодня" Влада Сорда у 2019 році увійшла до довгого списку "Книги року BBC".

Напередодні карантину вийшла її важлива книга "Усі їхні демони". Шкода, що через пандемію інформація про неї трішки загубилася. Це невелика за обсягом динамічна книга. Піднімає дуже важливу тему: що робити, коли поруч з тобою вчиняють насильство і як на це реагує суспільство. Тільки три роки тому в Україні прийняли закон про домашнє насильство, до цього це ніяк не регулювалось. Ви могли подзвонити в поліцію, але це ні до чого не призвело б. А потім туди приїжджають на місце злочину.

Козаки - молоді юнаки, які хочуть випивати у шинку та знайти гарну дівчину. Потрапляємо в веселий світ молоді та похмільного синдрому. Разом з тим вони обтяжені обов'язком перед державою

Поліна Кулакова розповідає про одну з таких родин, на яку свого часу не звернули увагу. Вчителі здогадувались про насилля вдома у дітей, але нічого не зробили. Про вбивство дізнаємось на перших же сторінках, а далі - хто його скоїв та чому. Мати пиячить з вітчимом. Її син-підліток протестує, намагається це зупинити. А маленька дочка вважала це нормою. Звикла, що постійно накурено, приходять незнайомці, не можна бешкетувати. Якщо зробить щось не так, то з підлоги вийдуть демони та вселяться у маму. Тоді вона стане агресивною та битиме. Шукає пояснення у потойбіччі. Не розуміє, що з родиною щось не так.

Дія відбувається 1845-го, Московія розвалилася, а Гетьманщина Богдана Хмельницького вистояла та досі існує

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо найбільше шкода шибки — ми мріємо про різні держави"— друзі Влада Сорда

Як ставитесь до затримання Влада Сорда?

Він бачив пекло. Пройшов Іловайськ, де отримав серйозну травму. Чи може така людина бити вікна, коли в країні, за яку він воював, безпідставно саджають активістів? Чи може його агресія вийти назовні, коли він щодня бачить таку несправедливість? Нюанс полягає у тому, що затримали його вже після акції протесту. Напали невідомі в балаклавах. Якби не небайдужість свідків, то про затримання могли б і не дізнатися. Люди, які саджали його в машину, не мали шевронів та відмовилися представлятися. Фактично його викрали, порушивши усі можливі процедури. Потім відмовлялися пускати адвокатів. Зрештою погодилися на державного. Як би смішно це не звучало. Державний адвокат має захистити людину від держави.

У нормальній демократичній країні правоохоронці не мають права викрадати людей. Ми не Білорусь чи Росія

Тому, що б не сталося того вечора, в нормальній демократичній країні правоохоронці не мають права так поводитися. Бо ми не Білорусь чи Росія. У нас є право на мирні зібрання, на свободу слова та пересування. Як і на справедливий суд.

Влада Сорда затримали 20 березня, після акції "Не чуєш? Побачиш" у підтримку ув'язненого активіста Сергія Стерненка. Відбувалася біля Офіса президента у Києві. Сорду оголосили підозру в "хуліганстві з використанням зброї" за те, що нібито розбив два вікна на вході до Офісу президента. Йому загрожує 7 років ув'язнення. Наразі перебуває під цілодобовим домашнім арестом до 18 травня.

"Метою було дискредитувати сам протест і виставити його учасників як хуліганів і вандалів. Деякі написи на стінах, зокрема свастика, були домальовані вже після акції. Почнеться рух України у бік поліцейської держави", - каже політолог Віктор Таран для Gazeta.ua.

Влад Сорд був бійцем 93-ї окремої механізованої бригади із позивним "Змій". Був у найгарячіших точках - Савур-Могилі, Іловайську, під Донецьким аеропортом - в Пісках та шахті "Бутівка". Отримав важку травму спини. Лікарі давали прогноз 60%, що не ходитиме, але він відновився.

Його книга "Безодня" у 2019 році увійшла до довгого списку "Книги року BBC". Це воєнна містика, приправлена чорним гумором. Також випустив збірку поезій із фронту, яка називається "+++". Три плюси - військовий сленг. Означає згоду або підтвердження якихось дій. Писав протягом 2014-2018-х.

Зараз ви читаєте новину «Влад Сорд заснував видавництво "Дім химер", в яке мало хто вірив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі