понеділок, 25 березня 2019 17:36

Витинанки, гіперреалізм та божество у вигляді вуха: як українські митці популяризують мистецтво
12

Фото: Мар'яна Чорнієвич

У Львові відбувся мистецький проект Lviv Art Days, метою якого є презентація та промоція українських художників. Він створений за аналогом світових тижнів мистецтва.

Цьогорічна експозиція презентувала понад 100 робіт 40 українських митців та мисткинь, які працюють у різних стильових напрямках та жанрах: живопис, графіка, скульптура, кераміка, скло, текстиль, а також витинанка, предметний дизайн, стрит-арт, інсталяція та відео-арт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якими були кельтські рукописні книги VII-IX століть

"Мої картини - це гіперреалізм, - каже молодий український художник Ігор Гнатів. - В Україні цей стиль поки не надто розвинений, водночас як за кордон це дуже відомий напрямок.

Кажуть, що найкраще пізнати свою культуру можна лише, вивчивши інші. Тому я зацікавився культурою, побутом та орнаментикою аборигенів. Мене завжди вражала їхня самобутність і любов до природи. Іноді тяжка і несправедлива доля. Хочу, щоб люди в моїх роботах бачили не тільки відмінності, а й спільне і загальнолюдське: доброту, щирість, відвертість".

У цій експозиції Ігор представив 3 полотна.

Автор: Мар'яна Чорнієвич
 

"Зебра - символ гармонії. Такою я і хотів її зобразити. Спокійною, але вільною та живою. Теплою не лише в гамі,а й у погляді. Друга картина - "Боротьба за життя". Про що думає цей хлопчик? Про завтрашній день? Де знайти чисту воду та їжу? Поки ми примушуємо себе йти в школу чи то інститут, обираючи між чаєм та кавою зранку - ці діти не можуть дозволити собі право вибору. Вони йдуть працювати вже змалечку на звалищах, що їх лишили ті, хто має право вибору.

Третя картина "Забране дитинство". Моя, мабуть, найдраматичніша робота. Маленький хлопчик із традиційним орнаментом на обличчі і пробитою губою. Зупиніться на погляді. Що ви бачите? Я бачу позбавлене дитинство. Я бачу розпач та втому. Я бачу не дитину".

Минулого разу Lviv Art Days відбувалися у жовтні. Завдання проекту - популяризувати сучасне українське мистецтво.

У Львівській національній галереї мистецтв ім. Б. Возницького відкрили повномасштабну ретроспективну виставку поета та художника Мирослава Ягоди. На вернісажі представлені понад 80 робіт художника. Майже із 50-ма із них проводили реставраційні роботи, щоб запобігти можливій руйнації творів.

Зараз ви читаєте новину «Витинанки, гіперреалізм та божество у вигляді вуха: як українські митці популяризують мистецтво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі