вівторок, 11 вересня 2018 21:45

"Вірші – це коли зліва рівно, а справа – криво": у Чернівцях провели поетичний фестиваль

"Проза – це шлунок літератури, есеїстка – її мозок, а поезія – нервова система", - каже письменник Ігор Померанцев на поетичному фестивалі "Меридіан Черновіц". З 7 по 9 вересня його вдев'яте провели у Чернівцях. Відкриття організували просто неба – на пішохідній вулиці Ольги Кобилянської у центрі міста. Кілька мешканців прилеглих будинків слухають промови, визираючи з вікон.

Туристи, які проходять повз, беруть програмки фестивалю. "Безкоштовно?" - дивуються. На усі фестивальні події діє вільний вхід.

Автор: Максим Козменко
  Відкриття фестивалю відбулося у центрі міста.
Відкриття фестивалю відбулося у центрі міста.


Виступи учасників перекладають німецькою. Вона є робочою мовою фестивалю на рівні з українською. Щороку "Меридіан Черновіц" вшановує пам'ять єврейського поета Пауля Целана. 1920-го народився у Чернівцях, писав німецькою. Після приходу на Буковину радянської влади емігрував до Франції. У Парижі вкоротив собі віку, стрибнувши у Сену.

У Палаці культури на Театральній площі роздають чорні і темно-червоні атласні пов'язки. Тут проводять аудіовиставу за книгою "Народжуватися та помирати взутими" чернівецької письменниці Христі Венгринюк. Усіх просять зав'язати очі. Актори одеського Театру вух Катерина Міхейцева та Денис Пилипенко під музику розігрують вірші на сцені.

Автор: Юлія Драган
  Актори грають аудіовиставу Народжуватися та помирати взутими» .
Актори грають аудіовиставу Народжуватися та помирати взутими» .


"Я бачу себе (чи не себе?) уві сні. Чоловічої статі. Мені два роки. Я сиджу в кімнаті і мрію вирости", – декламує актор.

"Книга має три частини, - пояснює Венгринюк. - Спочатку пишу про безсоння як хворобу, потім - про шизофренію та депресію. Ці стани вивчала, коли писала дисертацію про зв'язок літератури і психіатрії. До 25 років й сама думала, що всі ми живемо в страшній муці. Вважала, що всі люди прокидаються і відчувають дику тривогу. Але це – вроджена хронічність, яку треба побороти".

Ігор Померанцев з письменницею Катериною Калитко та публіцистом Олександром Бойченком обговорюють поезію під час літературної дискусії. У залі зникає електрика. Письменники продовжують говорити без мікрофонів.

"Поезія – це спосіб формування людини і водночас зв'язок з колективною пам'яттю. У сучасному світі письмо – це реакція на травму, спроба її пояснити. Це відбувається з покоління в покоління", - каже Катерина Калитко.

Автор: Василь Салига
  Олександр Бойченко, Катерина Калитко та Ігор Померанцев проводять дискусію про значення поезії.
Олександр Бойченко, Катерина Калитко та Ігор Померанцев проводять дискусію про значення поезії.


"Знайомий польський поет розповідає, що поезію від прози легко відрізнити. Проза – це коли зліва рівно і справа рівно. А поезія – це коли зліва рівно, а справа – криво", - жартує Бойченко.

Нову поетичну збірку "Антена" презентував Сергій Жадан. У тисячному Літньому театрі зайняті майже всі місця. Жадан – весь у чорному. Читає вірші з електронної книги.

"Антена – це символ передатчика між різними вимірами, - каже автор. – Написав вірша, коли на Великдень їздив на малу батьківщину - Луганщину. Коли зайшли на цвинтар, побачив багато свіжих могил батьків моїх друзів. Пам'ятав їх молодими, здоровими. Для мене було потрясінням, як швидко летить час".

Автор: Василь Салига
  Сергій Жадан декламує вірші зі збірки "Антена".
Сергій Жадан декламує вірші зі збірки "Антена".


Свої вірші на фестивалі "Меридіан Черновіц" читали поети з 8 країн - Німеччини, Австрії, Польщі, Румунії, Литви, Ізраїлю, Швейцарії та України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "А де такий сир брав на фуршет?"

8-9 вересня у столиці відгримів патріотичний фестиваль "Голосіївська Криївка". Цього року його присвятили 100-річчю Української революції 1917-1921 років. На фестивалі виступили Mad Heads, Yurcash, Сокира Перуна, Borshch, білоруський гурт Stary Olsa та інші. Євген Дудар грав українську музику на шотландській волинці.

Зараз ви читаєте новину «"Вірші – це коли зліва рівно, а справа – криво": у Чернівцях провели поетичний фестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі