середа, 27 червня 2018 09:15

Відбулася архієрейська нарада Української Православної Церкви, за підсумками якої зроблено важливу заяву

Відбулася архієрейська нарада Української Православної Церкви, за підсумками якої зроблено важливу заяву
Блаженніший Митрополит Онуфрій прокоментував зустріч зі Вселенським Патріархом у Стамбулі. Фото: news.church.ua

Константинопольський Патріархат спростував інформацію про те, що канонічний механізм подолання розколу в українському православ'ї вже нібито остаточно узгоджений, а текст Томосу про автокефалію Української Церкви складений. Не знайшло підтвердження і те, що одностороннє надання Українській Церкві автокефалії має відбутися найближчим часом або в якісь певні терміни.

Про це на зборах Священного Синоду та архієреїв Української Православної Церкви заявив Блаженніший Митрополит Онуфрій, коментуючи минулу зустріч зі Вселенським Патріархом у Стамбулі.

Як зазначається в інформаційному повідомленні на офіційному сайті УПЦ, заслухавши повідомлення, Преосвященні УПЦ мали судження про перспективи українського православ'я в сучасних історичних обставинах.

"Зокрема, було висловлено занепокоєння щодо можливості створення в Україні паралельних церковних юрисдикцій, про що з'явилася інформація в пресі. Архієреї відзначили, що такий розвиток подій не подолає, а поглибить церковний розкол. У разі ж перетворення Української Православної Церкви в структуру Константинопольського Патріархату, наша Церква втратить значну частину прав, якими вона наділена за останні десятиліття", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим, єпископи Української Православної Церкви - учасники архієрейської наради 25 червня 2018 року в Києво-Печерській Лаврі - одноголосно прийняли спільну заяву про наступне.

"Наявний канонічний статус цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно здійснювала свою місію серед народу України. Спроби змінити цей статус приведуть тільки до обмеження прав і свобод, якими наділена наша Церква, маючи права широкої автономії. До того ж, ці спроби не вилікують, а тільки поглиблять розкол як в українському Православ'ї, так і в українському суспільстві в цілому", - повідомляється в заяві.

Заяву підписали Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Онуфрій, а також архієреї, які були присутні на зборах. Ті ж, хто з об'єктивних причин не зміг там бути, висловили схвалення усно і зобов'язалися підписати його при першому ж зручному випадку найближчим часом.

Повний список ти, хто підписав тут.

Зараз ви читаєте новину «Відбулася архієрейська нарада Української Православної Церкви, за підсумками якої зроблено важливу заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі