середа, 23 червня 2021 11:00

Ветеран війни втілив американську мрію

23 червня 1994 року в американському Лос-Анджелесі відбулася прем'єра фільму Роберта Земекіса "Форрест Ґамп". На сьогодні посідає 12-те місце в списку найкращих стрічок за версією найбільшої бази даних фільмів в інтернеті IMDb.

Форрест Ґамп є аутистом, але ця обставина не заважає йому стати свідком та учасником ключових подій американської історії ХХ ст. Завдяки досягненням в американському футболі та пінг-понгу він зустрічається з президентами США Джоном Кеннеді, Ліндоном Джонсоном, Річардом Ніксоном та співаком Джоном Ленноном. Воює у В'єтнамі, провокує політичні скандали, а також стає одним з перших акціонерів компанії Apple, за сюжетом.

Кінокритик Роджер Еберт із видання Chicago Sun-Times у своїй рецензії писав про "Форреста Ґампа": "Будь-яка спроба описати його ризикує зробити фільм більш звичним, ніж є, але дозвольте мені спробувати. Це, мабуть, комедія. А може, драма. Або мрія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акула-вбивця привнесла нову бізнес-модель

Фільм зняли за романом Вінстона Грума. Сценарій значною мірою відрізняється від сюжету книги: ці відмінності стосуються як характерів персонажів, так і подій. Наприклад, за романом, герой летить у космос разом з першою жінкою-астронавтом Джанет Фріч та орангутангом С'ю. Їхній корабель зазнає аварії та падає в джунглі Нової Гвінеї. Також Форрест Ґамп стає чемпіоном світу з шахів та зіркою Голлівуду. Ці сюжетні лінії не потрапили до фільму. Творці картини приділяють велику увагу точності відтворення історичних епізодів та органічно включають у кадр кінохроніки ще одну дієву особу – Форреста Ґампа.

Автор: Фото: snippetofhistory
  Том Генкс у ролі Форреста Ґампа (ліворуч) зустрічається з президентом Кеннеді на кадрах історичної хроніки
Том Генкс у ролі Форреста Ґампа (ліворуч) зустрічається з президентом Кеннеді на кадрах історичної хроніки

1995 року картина отримала "Оскар" за найкращі візуальні ефекти. Крім цієї номінації, фільм має ще п'ять статуеток: за найкращу режисуру, головну чоловічу роль, адаптований сценарій, монтаж, а також премія за найкращий фільм зробили фільм "Форрест Ґамп" тріумфатором 67-ї церемонії нагородження.

За виконання головної ролі у стрічці Том Генкс отримав другий "Оскар". Першим відзначений 1994 року за роль у драмі "Філадельфія". Том Генкс став другим після зірки 1930-1960-х років Спенсера Трейсі, хто здобував нагороду у цій номінації два роки поспіль. З того часу більше ніхто не повторив це досягнення.

Епізоду, в якому головний герой біжить по США, не було в романі. Сцена триває 7 хв., і студія не хотіла ризикувати, фільмуючи її. Тоді виконавець головної ролі та режисер вирішили зняти її власним коштом за тієї умови, що в разі фінансового успіху картини, вони отримають більший гонорар.

Фільм "Форрест Ґамп" відомий своїми цитатами: "Життя – як коробка шоколадних цукерок. Ніколи не знаєш, яка начинка тобі трапиться" та "Біжи, Форресте, біжи!". Другий вислів став широко відомим у популярній культурі: його цитували, зокрема, у серіалі "Друзі" та фільмі "Бійцівський клуб". "Форрест Ґамп" вплинув не тільки на культуру. Назва фірми з вилову креветок, яку герой відкрив зі своїм другом – Bubba Gump Shrimp Company, 1996 року дала назву для ресторану морепродуктів у Каліфорнії. Сьогодні це вже міжнародна мережа.

Зараз ви читаєте новину «Ветеран війни втілив американську мрію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі