середа, 21 лютого 2007 13:31

Великий піст. Традиції і канони

19 лютого, за сім тижнів до Великодня, почався Великий пост. Він складається з чотиридесятниці (сорока днів) і Страсної седмиці (тижні перед самим Великоднем). Чотиридесятниця встановлена на честь сорокаденного посту Спасителя, а Страсна седмиця - на спомин останніх днів земного життя, страждань, смерті і поховання Христа. Загальна тривалість Великого посту разом із Страсною седмицею - 48 днів.

Прийнято з особливою строгістю дотримуватись першої і Страсної седмиці Великого посту. У Великий піст виключають з раціону м"ясну, молочну, рибну їжу та яйця.

Виділяють декілька ступенів посту:

- повне утримання від їжі;

- споживання невареної та несмаженої їжі;

- гаряча їжа без олії;

- гаряча їжа з рослинною олією;

- куштування риби.

Монастирський статут наказує православним постити так:

У перші два дні першого тижня Великого посту нічого не їсти. У решту днів Чотиридесятниці, окрім суботи та неділі, дозволено вживати рослинну їжу один раз, без олії, у вечірній час.

У суботні і недільні дні дозволено їсти зварену рослинну їжу, з олією, причому двічі в день.

Вживання риби, дозволяється тільки в свято Благовіщення Пресвятої Богородиці (якщо воно випадає не на Страсну седмицю) і в день Вербної неділі. У Лазареву суботу дозволяється ікра, рослина олія і вино.

Проте такі строгі норми посту не завжди прийнятні в умовах сучасного життя. Міру свого посту треба обов"язково погоджувати з священиком, зважаючи над стан здоров"я:

У православних країнах життя під час Великого поста кардинально мінялося: закривалися театри, лазні, ігри, припинялася торгівля м"ясом. На першому тижні Посту і на Страсну седмицю закривалися учбові заклади, всі державні установи. У Греції і сьогодні перший день посту - вихідний.

Перша седмиця Великого посту відрізняється особливою строгістю, а Богослужіння особливою тривалістю.

Зараз ви читаєте новину «Великий піст. Традиції і канони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі