понеділок, 08 жовтня 2012 16:27

Вандалом, який напав на картину Ротко, виявився художник з Росії

Вандалом, який напав на картину Ротко, виявився художник з Росії
Картини циклу Seagram Murals в галереї Tate Modern. Фото: Reuters

Російський художник Володимир Уманець взяв на себе відповідальність за псування картини експресіоніста Марка Ротко в лондонській галереї сучасного мистецтва "Тейт Модерн", повідомляє сайт газети Guardian.

Інцидент стався у всесвітньо відомому музеї в минулу неділю. Невідомий чоловік зайшов в один із залів музею і написав чорним чорнилом у кутку картини Ротко "Володимир Уманець'12. Потенційний шматок жовтизни".

Один з відвідувачів виставки Тім Райт (Tim Wright) розповів журналістам, що почув незвичний звук і обернувся на нього. Однак до того часу, як на зловмисника звернули увагу, він вже закінчував свою "чорну справу". У кутку полотна під назвою "Чорне на коричневому" (Black on Maroon) залишився розпливчастий напис, але все ж помітний.

"Я впевнений в тому, що якщо хтось відреставрує полотно (Ротко) і зітре мій підпис, ціна картини знизиться. Однак через кілька років вартість картини зросте саме завдяки тому, що я зробив", - цитує газета заяву Уманця, зроблену ним виданню по телефону.

На сайті, присвяченому "єлоізму" або "жовтизни", про яку написав Уманець, говориться, що це "не мистецтво і не анти-мистецтво".

"Єлоізм - це нічого, крім єлоізму. Приклади його можуть виглядати як твори мистецтва, але не є такими... Єлоізм не обов'язково виражений в жовтому кольорі, видимість цього кольору зведена до мінімуму, "жовтий" - це просто інтелектуальна сутність", - говориться в маніфесті руху, підписаному Володимиром Уманцем і Марчином Лодигою (Marcin Lodyga).

Марк Ротко (Маркус Роткович) народився 25 вересня 1903 в російському місті Двінськ - нинішньому Даугавпілсі. У 1913 році його сім'я емігрувала в Портленд. Його найзнаменитіші полотна - це абстрактні картини, які складаються зі смуг, що представляють кілька колірних зон. Найбільш значною роботою Ротко критики вважають цикл з 14 картин для капели екуменічної церкви в Х'юстоні в штаті Техас.

Зараз ви читаєте новину «Вандалом, який напав на картину Ротко, виявився художник з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі