пʼятниця, 12 квітня 2013 11:28

У Києві фестиваль австрійського кіно відкрився фільмом про емігранта-молдаванина
12

Іспанія
Фото: Фото: arthousetraffic.com
Іспанія
Іспанія
Стіна
Стіна

Учора в Києві стартували тижні австрійського кіно. Фестиваль проходить в Україні вдруге і цього разу відкрився стрічкою молодої режисерки-документаліста Ані Саламоновіц про молдаванина, який тікає до Іспанії і за випадком опиняється в Австрії.

"Іспанія" аж ніяк не сухе та стримане кіно. У ньому надзвичайно мало діалогів. Через вчинки, погляди, доторки передається авторський сюжет.

Молдавський біженець заплатив 3000 євро, аби його перевезли до Іспанії. Та через аварію, його "шофер-контрабандист" гине. Опинившись в Австрії, чоловік намагається підзаробити грошей, реставруючи невелику церкву. Тут знайомиться з Магдаленою, яка малює ікони і яку постійно тероризує її колишній чоловік.

"Солдат Жанет" - гротескна мелодрама і пошук двома жінками свободи у всіх сенсах. За сюжетом Фанні - багачка, а от Анна - живе серед курей та свиней. З одного боку це зіткнення двох світів, а з іншого - звичайні людські бажання здійснити власні мрії.

"Стіна" - екарнізація австрійського бестселеру Марлен Хаусхофер і найбільш титулований фільм цієї добірки. Фактично - це спектакль однієї акторки, що тримає глядача у якомусь містичному напруженні або як ще назививають цю картину "жіноча версія Робінзона Крузо".

Головна героїня вирушає разом зі своїми друзями, літньою парою, в мисливський будиночок в горах. Увечері старі вирішують прогулятися, а жінка лягає спати. Наступного ранку подружжя не повертається додому, і, коли героїня вирушає до села на пошуки, її очікує жахливе відкриття: невидима стіна відділяє її від решти світу. Тепер, опинившись в лісі в компанії домашнього собаки, приблудної корови та пухнастих кошенят, вона повинна вижити.

"Друга жінка" - сімейна мелодрама про традиційну турецьку родину, яка живе в Австрії. Як і попередній фільм замкнута та "жіноча" стрічка.

Айсе стає другою дружиною Мустафи. Нова родина по-різному приймає Айсе: діти відвертаються від неї, а ось хвора на рак дружина Мустафи Фатма, навпаки, щиро рада знайомству - тепер у неї є хороший наступник, щоб прислужувати чоловікові після її смерті.

І вперше цього року покажуть підбірку короткометражної анімації від найзнаменитішого в Європі фестивалю цифрової анімації "Ars Electronica". У зібранні - 13 стрічок у тому числі і відзначений "Оскаром" зворушливий мультфільм Вільяма Джойса "Фантастичні летючі книжки пана Моріса Лесмора".

Усі фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами. У Києві фестиваль триває до 15 квітня. В Одесі пройде з 17 по 20 квітня, у Львові - з 21 по 25 квітня, а в Чернівцях - з 10 по 15 травня.

Зараз ви читаєте новину «У Києві фестиваль австрійського кіно відкрився фільмом про емігранта-молдаванина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі