четвер, 03 травня 2007 16:40

В Гімалаях виявлено комплекс печер з наскальними малюнками золотом і сріблом

Міжнародна команда археологів і скелелазів виявила поблизу міста Ло Мантанг в Гімалаях комплекс з 12 печер, на стіни яких нанесені буддійські малюнки. Печери знаходяться на висоті 4300 м над рівнем моря. Малюнки датуються приблизно XIII століттям. На стіни нанесені також тибетські фрази. Малюнки і написи зроблено чорнилом, сріблом, золотом. Також там містяться лінії, намальовані череп"ям глиняних судин дохристиянської епохи.

Малюнки схожі на ті, якими славиться етнічна група неварі. Деякі печери розташовані в декількох годинах шляху один від одного, в них є похоронні кімнати. У печерах є горби, де, за припущенням дослідників, можуть бути зариті скарби. У комплекс можна потрапити через 20 входів.

За словами американського члена експедиції Бротона Коберна, поки залишається загадкою, хто жив у цих печерах і як люди до них добиралися по прямовисних скелях. Дослідникам довелося використовувати мотузки і льодоруби, якими вони вибивали сходинки в скелях. В експедиції брали участь дослідники з США, Італії і Непалу, повідомляє Reuters.

Зараз ви читаєте новину «В Гімалаях виявлено комплекс печер з наскальними малюнками золотом і сріблом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі