вівторок, 23 лютого 2021 00:45

Український фільм відібрали до міжнародного фестивалю

Український фільм відібрали до міжнародного фестивалю
Хокеїст Вейн Грецкі (праворуч) знявся у документальному фільмі Володимира Мули "ЮКІ - Історія перемог вільних Українців". Розповів про своє українське коріння та спортивну кар'єру. Фото: Facebook

Український документальний фільм "ЮКІ" відібрали до шорт-листа міжнародного фестивалю AIPS Sport Media Awards 2020. У стрічці йдеться про видатних хокеїстів українського походження, зокрема Вейн Ґретцкі та Террі Савчук.

"У Північній Америці вихідців з України називають UKE. Як з'ясувалося, на кільцях Кубка Стенлі — головного трофею ліги NHL — масово зафіксовані українські прізвища гравців, - каже режисер та продюсер стрічки Володимир Мула. - Вони стояли біля витоків зародження хокейного турніру ще на початку його становлення та розвитку за океаном. Їхній внесок в історію хокейних клубів, честь яких вони захищали, надихнув на подальші звершення мільйони людей у Канаді та США. І кожному з них вдалося зберегти у душі шматочок далекої, але рідної серцю України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 українських артистів, про яких говоритимуть цього року

"Дід Вейна Грецкі Терентій жив на Берестейщині, у селі Огдемер. Це коли перетнути кордон на Волині через Прип'ять – там також наша історична територія. Українські етнічні землі простягаються аж до Пінська, Мозиря та Берестя-Литовського, – каже один із співавторів фільму Микола Васильков. - Вейн Грецкі підтвердив, що спочатку він спілкувався із бабусею лише українською. Вона навчала його нашої мови, тому що не знала англійської.

Виявилося, що Грецкі чудово розуміється на сучасній геополітиці і тямить, хто є хто. Він підтримує українських фронтових лікарів, розуміючи, що між Україною та Росією йде війна. Надсилає їм медикаменти. Із ним солідарний Юджин Мельник – власник клубу Оттава Сенаторс".

AIPS Sport Media Awards – міжнародна нагорода у галузі спортивних медіа. До журі входять представники зі 160 країн світу. Відзначають увесь спортивний контент, від фотографії до відео та подкастів.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм відібрали до міжнародного фестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі