четвер, 07 червня 2012 09:40

Українцям час звикати до природних катаклізмів

Українцям час звикати до природних катаклізмів
За день спека може змінитися сильним буревієм. Фото: obozrevatel.com

Глобальні повені і посухи, локальні смерчі, коли в одному місті одночасно кілька пір року - такі погодні умови, схоже, чекають на українців найближчим часом. Подібні прогнози роблять метеорологи, розповідає ТСН.

Метеорологи прогнозують, що сонце і грозові дощі зі шквалами в один день найближчим часом Україні гарантовані. Що далі - прогнозувати поки не беруться.

В свою чергу геофізики дослідили старовинні літописи і виявили, що найбільше катаклізмів відбувається у періоди потеплінь і похолодань.Останнє потепління, так званий малий природний оптимум, зафіксований на планеті у 10-12 століттях, малий льодовиковий період - у 15-17 сторіччях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитину у візочку буревієм віднесло на 15 метрів

"Зараз, по логіці, у нас глобальне потепління, після малого льодовикового періоду ми знову входимо в малий кліматичний оптимум, природній. Але він ускладнений ще й глобальним потеплінням, спровокованим антропогенною діяльністю. Тому процеси йдуть стрімкіші", - каже провідний науковий співробітник Інституту геофізики НАН Світлана Бойченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ураган у Києві викорчовував дерева та зривав покрівлі

Те, що раніше змінювалося століттями, тепер відбувається за кілька десятиліть, і природа просто не встигає пристосуватись. Єдина втіха для українців – смерчі таких масштабів, як, скажімо в Америці чи Азії Україні не загрожують. Найвразливіші - приморські та гірські регіони. Останні – через значні перепади рельєфу, у яких і закручуються вихори. Між іншим, саме цим обумовлені й локальні смерчі, які останніми днями налякали киян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна постраждала від негоди: в 5 областях згасло світло

"Можуть бути так побудовані висотні будинки. Повітря завихрюється і може при певних погодних умовах приводити до таких от локальних смерчів. Також можуть бути географічні особливості – це контрасти між високою місцевістю і низиною", - пояснює Світлана Бойченко.

Нагадаємо, 5 червня, внаслідок дощу і сильних буревіїв у п'яти областях було знеструмлено 93 населених пункти. Зокрема, в Чернігівській області без світла залишилися 57 населених пунктів, у Львівській - 17, в Київській - 14, в Черкаській - 3, в Івано-Франківській – 2.

Зараз ви читаєте новину «Українцям час звикати до природних катаклізмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі