пʼятниця, 04 травня 2018 17:30

"Українці ще не готові розглядати війну як безумовно брудну справу" - режисер-документаліст

"Українці ще не готові розглядати війну як безумовно брудну справу" - режисер-документаліст
Режисер Віталій Манський розповів, коли треба знімати кіно про війну Фото: Катерина Лук'яшко

Режисер Віталій Манський розповів, коли треба знімати кіно про війну.

Фільм "Кіборги" отримав нагороду "Золота дзиґа" як накращий фільм. Як ви оцінюєте його мистецьку цінність?

У країні, яка хворіє війною, і академіки, і глядачі найперше відгукуються на цю тему, на героїзацію своїх захисників. Така картина має менше шансів перемогти на міжнародних фестивалях за кордоном України, де ця проблема не стоїть в повістці дня. А тут отримує очевидну підтримку. Інакше не може бути в суспільстві, коли йде війна.

Чи готові українці осмислювати війну на Донбасі художньо? Чи навпаки, варто почекати?

"Броненосець Потьомкін" зняли з невеликим інтервалом після описаних подій. Хоча стрічка їх переформатувала й загалом спотворила, однак була актуальна тоді. З другого боку, великий воєнний кінематограф створювали люди, які війну не пережили, знали про неї опосередковано. Наприклад, Лариса Шепітько. Але її картина "Сходження" 1977 року – одна з найвидатніших на цю тему. До найсильніших висловлювань про суть війни, про вибір людини належить і фільм Олексія Германа "Перевірки на дорогах". Промовиста сцена з полоненими, які пропливають на баржі під мостом. Його мають підірвати партизани, коли йтиме ешелон з німецькою зброєю. Постає дилема: або підриваєш – тоді загинуть полонені співвітчизники. Або пропускаєш ешелон, який їде вбивати твоїх, і рятуєш полонених. Такі запитання має ставити мистецтво. Документальний фільм про війну на Донбасі "Політ кулі" однаково не прийняли в Росії і в Україні. На російському фестивалі вривались бойовики, зривали показ, погрожували фізичною розправою, розбризкували хімікати. Українські кінематографісти ставляться до картини насторожено. Кажуть, що там спірно виглядає українська сторона. На відморозків у Росії я взагалі не зважаю. Але й українці ще не готові розглядати війну, як безумовно брудну справу. З цього боку дистанція потрібна.

В Україні скоро окремо фінансуватимуть патріотичне кіно. Де межа між ним і пропагандою?

Хорошою пропагандою були фільми Тарковського. Бо вони пропагували розумну, відповідальну, співчутливу, цілну людину. Вони формували таке суспільство. Одночасно в Радянському союзі існувала лінійка фінансування пропагандистського кіно. Їм влаштовували всесоюзні прем'єри. Пам'ятаю, у Львові нас водили на ці покази. Забирали школярів з уроків, щоб ми подивилися. Що це за фільми, хоч вбийте, не пам'ятаю. Їх не існує, на відміну від робіт Параджанова, що дійсно були кіно патріотичним. Треба виділяти гроші. Але давайте чітко сформулюємо, що ми хочемо пропагувати. Якщо треба створювати агітки - то це справа телебачення. Кіно треба лишити для людей, які виділяють свій час. Йдуть, купують білети і дивляться кіно. Дайте їм його. В Україні є люди, які зможуть піднімати дійсно важливі питання, які хвилюють суспільство. Вони й представлятимуть Україну на міжнародній культурній арені, як державу, що здатна до самоаналізу та самокритики. Війна загострює сприйняття людей. Зрозуміла поява фільмів на радянський лад. Фільми про війну в СРСР зараз виглядають карикатурно. Німець карикатурний. Російський агресор не карикатурний, він реальний, багатошаровий і складний. Від його примітивізації толку не буде.

Ви працюєте над документальним фільмом "Свідки Путіна". Чи плануєте показати його в Україні?

Хочемо привезти на Одеський кінофестиваль. Ще не було його прем'єри. Фільм майже готовий, маємо багато пропозицій по прокату. Головний меседж фільму - потреба задуматись, над тими компрмісами, які нас приводять до саморуйнування на прикладі головного героя. В Україні є аудиторія, якій було б корисно цей фільм переглянути.

На початку нульових Путін був вам цікавий і симпатичний. Пізніше ви вважали його цікавим, але не симпатичним. Як вважаєте зараз?

Як у фільмах 2000-х,так і в цьому, я абсолютно щирий. Я зізнаюся в своїх ілюзіях, у власних помилках. Тому ця картина розрахована на людей, спроможних до аналізу. Я не хочу робити пропагандистське кіно. Путін скоює злочини. Тому очевидно, що він злочинець.

"Російські актори повертаються в українські серіали. Останні роки існував супотив. Вважалося, що ніяких росіян в жодній стрічці бути не повинно. Це минуло", - каже акторка Яніна Соколова. Розповідає про стан українського кіновиробництва.

Зараз ви читаєте новину «"Українці ще не готові розглядати війну як безумовно брудну справу" - режисер-документаліст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі