четвер, 07 березня 2013 10:06

Українські письменники у Німеччині видали збірку оповідань про заробітчан
11

Фото: Фото: Ірина Зджанська

Книгу "Мама по скайпу" презентували у Львівському прес-клубі. Це короткі оповідання з живими історіями про стосунки матерів і дітей на відстані.

"Тема трудової міграції, заручниками якої стають українські жінки і діти, на сьогодні однаково актуальна і болюча. Відбувається комунікативний розрив. Діти залишаються на самоті без матері, часто спілкуються лише по скайпу. Тож ми вирішили видати книгу, як досвід. Серед авторів, які пишуть від імені тих дітей, матерів, яких роз'єднує кордон, є ті, які самі відчули розлуку на собі", - розповіла ініціатор книги, письменниця, головний редактор "Видавництва Старого Лева" Мар'яна Савка.

Також додала, що книгою не вдасться змінити ситуації в державі з еміграцією.

"Вона не поверне дітям батьків, а батькам не допоможе вирішити проблему відсутності заробітку і соціального захисту. Але точно багатьох зачепить за живе. Ми перший раз не на рівні газети чи кухні проговорюємо травму розлуки, яка одних ламає, інших робить набагато міцнішими", - зауважила Мар'яна Савка.

Над збіркою працювало 11 авторів, в основному жінки. Серед них: Галина Крук, Маріанна Кіяновська, Таня Малярчук, Наталка Сняданко, "мама Петрика П'яточкіна" Наталія Гузєєва та ін. Оповідання одразу перекладали німецькою.

"В певному сенсі я теж "дитина по скайпу", тільки в епоху коли його ще не існувало, - зізналася письменниця Маріанна Кіяновська, - коли була малою батьки тривалий час працювали в Угорщині. Мене виховували дідусь і бабуся. Батьки приїжджали раз у рік на 10-15 днів. Комунікації тоді не те що були утруднені, а їх у принципі не було. Для дитини, яку залишила мама, час зупинився. Його максимально інтимно і намагалася передати своїм оповіданням. Ця книжка обов'язково має бути перекладена італійською та іншими мовами. Роботодавці повинні знати про цей досвід українських прибиральниць чи доглядальниць".

У Німеччині книгу презентуватимуть на Лейпцизькому ярмарку 17 березня. У львівських книгарнях "Маму по скайпу" уже можна знайти на полицях. Коштує 30 грн.

Зараз ви читаєте новину «Українські письменники у Німеччині видали збірку оповідань про заробітчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі