пʼятниця, 04 січня 2013 17:16

У Вінниці показали фільм жахів, що вважався втраченим близько 100 років
6

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

У вінницькому кафе-музеї "Пан Заваркін і син" розпочали демонстрацію німого кіно. Першим показали фільм жахів "Пекло" 1911 року.

"Це екранізація одного з епізодів поеми Данте Аліг'єрі "Божественна комедія". Фільм нетиповий для тих часів. Тут багато оголених тіл. Серед акторів "ню", жодної жінки. На чоловіків одягали перуки, гримували, на їхні тіла кріпили груди. Були використані масштабні "стереоскопічні" декорації. Серед них могли блукати герої. Використали удосконалений монтаж. На приклад зникнення душі. Знімали кадр, потім відключали камеру, людина відходила, камеру знову вмикали", - розповів вінницький історикознавець Олександр Федоришен.

Режисери "Пекла" італійці: Сальваторе Ансельмо Папа, Артуро Піровано, Джузепе де Лігоро. Продюсером картини виступив англієць Тім Пірс Мабуть.

"Це перший повнометражний фільм жахів. Триває 70 хвилин. Тоді хвилювалися, чи прийдуть люди його дивитися, бо він занадто довгий. Але публіка проковтнула. Його переглянули понад 60 тисяч людей. За перший прокатний рік він приніс $67 мільйонів. Фантастична сума для того часу, коли найдорожчі чоловічі черевики коштували $5-6", - додає Федоришен.

Власники "Пекла" намагалися знищити його у 1915 році через те, що не могли поділити прибутки.

"До 2002 року фільм вважали втраченим. Аж тут в архіві бібліотеки Конгресу Сполучених Штатів і на іншому боці планети в Національному кіноінституті Великої Британії, знайшли дві частини однієї стрічки. Ймовірно, "Пекло" спеціально хтось шукав. Адже англійська частина була знайдена трішки раніше. Стрічку адаптували для сучасного перегляду. Вже наклали музику. Її написали та виконав німецький гурт "Tangerine dream". В піснях звучать цитати з поеми Данте", - продовжив історик.

"Пекло" супроводжують титри з англійським текстом.

"У 1912 році цей же фільм демонстрували у Вінницькому кінотеатрі "Амбрось". Також читали переклад. Власники фільму не дозволяли робити дублікат стрічки з російською текстівкою", - зауважує Федоришен.

По сюжету Данте в супроводі поета Віргілія подорожує колами пекла і знайомиться з його мешканцями.

"Данте без лаврового вінка, з яким його весь час зображують. Автори фільму прорахували своє творіння до найменших дрібниць. У момент написання "Божественної комедії ", поет ще не мав статусу генія", - додає історик.

Один квиток на "Пекло" коштував 40 грн.

"Для мене "Пекло", це потрясіння! Як прийду додому, одразу дістану поему Данте і почну читати. Думаю, вона мені стане на зовсім інший манер ніж багато років тому. Фільм максимально наближений до поеми", - сказала глядачка Зінаїда Головатюк.

Протягом тижня у музеї-кав'ярні обіцяють показати один з фільмів Чарлі Чапліна.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці показали фільм жахів, що вважався втраченим близько 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі