четвер, 08 лютого 2007 18:35

У Великій Британії створили перший у світі музей "Холодної війни" (ФОТО)

У Великій Британії відкрилась перша у світі постійна експозиція, присвячена "холодній війні". Побачити її можна в графстві Шропшир на заході Англії.

Кілька років тому співробітники Музею королівських військово-повітряних сил у Косфорді задалися питанням, що робити з бомбардувальниками, які іржавіють просто неба.

- У нас була велика колекція великих літаків, які гнили просто неба. Враховуючи особливості британського клімату, потрібно було поставити їх у приміщення, - пояснює директор музею Майкл Фопп. - І тут ми зрозуміли, що об"єднує всі ці літаки: всі вони служили з 1946 по 1990, в епоху холодної війни.

Для літаків побудували павільйон зі скла і сталі площею 8 тисяч квадратних метрів.

Разом з британськими "Валіантом", "Віктором" і "Вулканом" туди потрапили дві МіГа, а також британські моделі літаків блоку Варшавського договору, зроблені для розпізнавання авіації супротивника радарами.

Темі шпигунства присвячений цілий розділ експозиції. Відвідувачі познайомляться з біографіями шпигунів як віртуальних, так і реальних - від супер-агента Джеймса Бонда, до перебіжчика Олега Гордієвського, який живе в Лондоні.

Експонати розповідають і про Берлінську стіну, і про Карибську кризу, і про гонку озброєнь, і про анти-ядерний рух на Заході.

Серед експонатів - символи того часу: автомобілі Volkswagen "Жук" і "Трабант", скульптура Леніна, колекція матрьошок, пожежна машина, дитячі солдатики і шматок Берлінської стіни.

Холодна війна - стан гострої геополітичної, економічної та ідеологічно конфронтації між США і їхніми союзниками, з одного боку, СРСР і його союзниками - з іншого. Поняття охоплює період, що почався незабаром після закінчення Другої світової війни, розпаду антигітлерівської коаліції і початку створення двох ворогуючих військово-політичних блоків - НАТО й Організації Варшавського Договору. Цей період закінчився розпадом Варшавського блоку, а потім і СРСР (тобто приблизно 1946-1991).

За матеріалами "Газета по-українськи", ВВС.

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії створили перший у світі музей "Холодної війни" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі