вівторок, 05 липня 2011 13:08

У Страсбурзі пройде концерт на підтримку Ходорковського та Лебедєва

У Страсбурзі пройде концерт на підтримку Ходорковського та Лебедєва

5 липня у Страсбурзі, у великому залі Страсбурзького філармонічного оркестру відбудеться концерт "Музика Свободи" на підтримку ув'язнених Михайла Ходорковського та Платона Лебедєва і присвячений захисту прав людини в Росії.

Ідею концерту запропонував композитор Арво Пярт. Страсбург же, за словами організаторів, був обраний як місце проведення бо це місто, що стало "центром боротьби за права людини і демократію в Європі. Саме тут, поряд з тисячами інших справ, чекає свого рішення справа Ходорковського та Лебедєва".

Як зазначають організатори заходу, обидва фігуранти "справи ЮКОСа", які вже 8 років перебувають за гратами, давно стали "символами боротьби за чесне і незалежне правосуддя", повідомляє радіо "Свобода".

Як розповіла продюсер проекту "Музика Свободи" і організатор концерту в Страсбурзі Єлена Дордой-Сміт, "концерт заявлений на підтримку прав людини в Росії, але в цьому контексті природно і логічно виникають імена Ходорковського і Лебедєва, оскільки їхній судовий процес, напевно, найвідоміший і найважчий в цьому ряду". Але "це і Сергій Магнітський, і Анна Політковська, і Юрій Щекочихін - люди, які загинули від неправових дій. Але є багато людей, які в силу тих же обставин досі сидять у в'язницях".

У концерті, який розпочнеться о 21:30 за київським часом і пряму трансляцію якого буде вести телеканал "Дождь", візьмуть участь такі прославлені музиканти, як Марта Аргеріх, Гідон Кремер, Міша Майський, Євген Кісін.

Говорячи про майбутній концерт, Євген Кісін сказав: "Мета Концерту на захист прав Людини в Росії - домогтися звільнення Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва, які несправедливо засуджені та відбувають покарання. Їх звинувачують у викраденні мільйонів тонн нафти у їхній власної компанії, але ці звинувачення помилкові. Ми сподіваємося привернути увагу європейських політиків. Випадок Михайла Ходорковського - це, на жаль, лише одне з безлічі інших порушень. Наш обов'язок - зробити все можливе для його звільнення і запобігання переслідувань інших невинних".

Знаменитий диригент Гідон Кремер також пояснив, чому він і його оркестр "Кремерата Балтика" беруть участь у концерті.

"Я ніколи не займався політикою, ви прекрасно це знаєте, і в даному випадку теж не хочу займатися не своєю справою. Але в той же самий час, я вважаю це гуманної акцією. Мова музики - це мова співчуття. Я ніколи не був особисто знайомий з Михайлом Борисовичем, але весь цей час відчував величезну симпатію до нього. У даному випадку я просто намагаюся по-людськи висловити співчуття і надію, що щось у цій трагічній долі зміниться на краще ... Не подати голос, пройти повз людину в біді я вважаю неприпустимим", - заявив знаменитий диригент.

На концерті чекають батьків Михайла Ходорковського, а також його дружину - Інну Валентинівну, "яка дуже непублічна людина і практично не з'являється ніде".

Як зазначає "Эхо Москви", всі збори від цього заходу організатори збираються перевести на рахунок дитячого інтернату в селищі Коралове, який заснував екс-глава ЮКОСа.

Зараз ви читаєте новину «У Страсбурзі пройде концерт на підтримку Ходорковського та Лебедєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі