четвер, 05 листопада 2020 10:30

У прокат вийшов фільм "Атлантида" про майбутнє після війни

Автор: Arthouse Traffic
  Колишній розвідник, працівник фонду "Повернись живим" Андрій Римарук у драмі "Атлантида" зіграв ветерана, який повернувся на рідний Донбас. Не хоче їхати з малої батьківщини. Дія розгортається після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Фільм показують в українських кінотеатрах з 5 листопада
Колишній розвідник, працівник фонду "Повернись живим" Андрій Римарук у драмі "Атлантида" зіграв ветерана, який повернувся на рідний Донбас. Не хоче їхати з малої батьківщини. Дія розгортається після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Фільм показують в українських кінотеатрах з 5 листопада

Фільм "Атлантида" режисера Валентина Васяновича вийшов у прокат 5 листопада. Розповідає про Донбас після закінчення війни з Росією.

2025-й. Після звільнення Донбасу від окупантів минув рік. Екологічна катастрофа отруїла землю й воду. Військовий Сергій повертається в рідні місця. Страждає від посттравматичного синдрому. Його дружина й дитина загинули. Металургійний комбінат, де він працював, закривають. Чоловік шукає роботу в спустошеному війною регіоні. Зустрічає парамедика Катю. Приєднується до неї волонтером у гуманітарну місію "Чорний тюльпан". Шукають і повертають додому тіла загиблих, за сюжетом.

Головні ролі виконали ветерани війни. Колишній розвідник, менеджер по роботі з військовими фонду "Повернись живим" Андрій Римарук. Колишній парамедик, засновниця тренінгового центру тактичної медицини TacCat Людмила Білека. Колишній боєць батальйону "Айдар", психолог мобільного офісу Veteran Hub Василь Антоняк. Зйомки проходили у Маріуполі та Києві.

"Атлантида" - найтитулованіша українська стрічка року. Перемогла на 76-му Венеційському кінофестивалі у секції "Горизонти" та на 11-му Одеському кінофестивалі у Міжнародній конкурсній програмі. Отримала нагороди "найкращий фільм" і "найкраща режисура" Національної премії кінокритиків "Кіноколо". Була показана на понад 50 кінофорумах світу. Увійшла до довгого списку премії Європейської кіноакадемії. Претендент від України на "Оскар". Картину придбав HBO Eastern Europe та дистриб'ютори кількох європейських країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Атлантиду" Васяновича можна поставити поряд із "Землею" та "Тінями забутих предків" - кінознавець

"Один із найкращих фільмів року. Не лише серед українських, а взагалі, - каже кінокритик Юрій Самусенко. - За жанром це індустріальна антиутопія. Недалеке майбутнє. Світ, у якому живуть, хоча це здається неможливим. Головний герой мешкає в будинку з постійними перебоями електроенергії. Не може навіть попрасувати штани. Водою з крана неможливо користуватися, навіть щоб помитися. Жінка з "Екологічної ініціативи" каже: "За десятиліття ви могли змінити свідомість людей. Але знадобляться десятки років, щоб землю і воду зробити придатними для використання".

"Атлантида" – картина з антивоєнним та екомеседжем. Це страшне й чесне кіно порушує питання: що буде після війни? Чим будемо займатися? Що робитимемо з цими землями? Чи готові прийняти повернені території?

Васянович – гуманіст. Світ після війни насправді не набагато кращий. Але світло в кінці тунелю є. Головний герой закохується. Любов повертає йому жагу до життя.

Стрічка викликає тривожне передчуття. Але після неї залишається присмак. Бо герой знаходить надію навіть у безвиході".

Продюсери фільму - Валентин Васянович, Ія Мислицька та Володимир Яценко. Прокатник - кінокомпанія Arthouse Traffic.

"Донбас, де зараз відбувається війна Росії з Україною, колись був потужним регіоном із розвиненою металургією, - каже режисер Валентин Васянович. - Зараз ця інфраструктура, більшість підприємств зупинені. Територія місцями зруйнована. Із процвітаючої частини України ми можемо отримати в майбутньому нежилу територію. Зону, схожу на Чорнобильську, але набагато більшу за розміром. Тому назвав фільм "Атлантидою". Стрічка про землю, котра зникла.

Зняв це кіно, щоб показати, чого боюся. Я дуже не хочу, щоб так земля виглядала. З іншого боку, розумію, що до 2025 року навряд чи нам вдасться перемогти Росію в цій війні. Тим більше після зміни політичного курсу".

Зараз ви читаєте новину «У прокат вийшов фільм "Атлантида" про майбутнє після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі