пʼятниця, 06 вересня 2013 14:32

У Львові відкрили дисидентську камеру поета Грицька Чубая та читали його вірші
15

Фото: Фото: Ольга Швед

5 вересня увечері у львівському музеї-меморіалі "Тюрма на Лонцького" відбувся мистецький проект "Грицько Чубай. П'ятикнижжя" та відкриття "Дисидентської камери Грицька Чубая".

Український поет, дисидент Грицько Чубай народився 1949 року на Рівненщині. Рано почав писати вірші, його творчість мала значний вплив на мистецьке життя Львова. Його здоров'я підірвали роботи в Сибірі та постійні переслідування КДБ. Він помер 33-річним. Автор посмертно виданих поетичних книг "Говорити, мовчати і говорити знову". Похований на полі № 11 Личаківського цвинтаря. Діти - Соломія та Тарас - відомі музиканти.

Після написання антирадянської поеми "Вертеп" та зближення з "антирадянськими елементами" у Чубая почалися обшуки та переслідування, інспіровані КДБ. 1972 року органи провели обшук в будинку дружини Галини. Кількаденне перебування в теперішній тюрмі на Лонцького спричинили до глибокої депресії.

Майже через 40 років у тюрмі відкрили його дисидентську кімнату. Там стоїть залізне ліжко, друкарська машинка, а стіни обписані віршами Грицька Чубая. Стіни прикрашені полотнами художниці Юлії Долинської.

"Я вперше побачила оцю тюрму зсередини, камеру, де його тримали і мені здається, чимось наколювали, бо він був сам не свій. Я не знала, що це так тяжко. Коли мене вагітною проводили на допит, я сиділа у кабінеті із шторами. Жахлива камера. Після тюрми він не розмовляв, я боялася, що це закінчиться психіатричною лікарнею. Це дуже підірвало його здоров'я, ми за нього всі переживали. Але мушу сказати, тоді були тяжкі часи, але ми були щасливі, ми боролися", - каже вдова Галина Чубай.

На вечорі пам'яті Чубая вірші з книги "П'ятикнижжя" під акомпанемент музики гурту "Фідель тріо-квартет" і дійства театру тіней "Див" читали поетеса Мар'яна Савка, поет Грицько Семенчук, Остап Сливинський, донька Соломія Чубай та поет Віктор Неборак. Наприкінці син і лідер гурту "Плач Єримії" Тарас Чубай виступив із концертом із пісень на слова батька.

18 вересня у Львівському драматичному театрі ім. Марії Заньковецької відбудеться вистава-презентація "П'ятикнижжя". Тоді ж презентуватимуть книгу "Грицько Чубай. П'ятикнижжя", яка є копією самвидаву 1970-х років.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили дисидентську камеру поета Грицька Чубая та читали його вірші ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі