четвер, 22 листопада 2012 14:54

У Луврі відкрили виставку Пінзеля. Подивитися на скульптури можна за 11 євро

 

У найвідомішому музеї світу - Паризькому Луврі 21 листопада відкрили виставку творів Іоанна Пінзеля.

Тут представлено роботи різця "галицького Мікеланджело" з музеїв Львова, Тернополя та Івано-Франківська. Три роки тому 27 творів для показу відібрав директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. Більшість із них у 1960-х він знайшов по церквах та костьолах. У Львові створив Музей Пінзеля на Митній площі.

Експозицію скомпонували в капличці Лувру, де раніше приймали присягу французькі королі. У центрі експозиції відтворено частину костелу в селі Годовиця на Львівщині, для якого Пінзель створив вівтар. Навколо нього розташували скульптурну композицію. Це "Жертва Авраама", "Самсон, що роздирає пащу лева" і "Розп'яття".

Мистецтвознавці кажуть, що ці скульптури - вершина майстерності і таланту Пінзеля. На відкритті виставки грав український оркестр. А міністерство культури України влаштувало для паризьких гостей коктейль у готелі, поряд із Лувром.

"Іоанн Георг Пінзель - це скульптор світового рівня, якого досі не знали в Європі. Завдяки плідній співпраці з Лувром і підтримці партнерів ми раді представити цей талант світовій спільноті поціновувачів мистецтва. Це перший і надзвичайно цінний крок до відкриття багатої культурної спадщини України світом. Впевнений, що успіх Пінзеля в Луврі дасть світові новий погляд на Україну і приверне увагу світової спільноти до багатої високої культури нашої землі", - каже на відкритті виставки міністр культури України Михайло Кулиняк.

Вхід до Лувру коштує 11 євро. Вхідний квиток передбачає також огляд залу із скульптурами Пінзеля. Мистецькі витвори з України виставляють у Луврі вдруге. 38 років тому Борис Возницький возив картину XVII століття французького художника Жоржа де ля Тура "У лихваря".

Зараз ви читаєте новину «У Луврі відкрили виставку Пінзеля. Подивитися на скульптури можна за 11 євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі