четвер, 22 листопада 2012 12:07

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

У Києві зібрали зерно на хліб, який спечуть у пам'ять жертв Голодомору
8

Фото: Фото: PHL

Розпочато акцію зі збору зернин для випічки символічного хліба в пам'ять жертв Голодомору.

21 листопада представники молодіжних громадських організацій вийшли на вулиці Києва із закликом до киян допомогти зберегти історичну пам'ять про події 1932—1933 років. Учасники акції пропонували перехожим зробити символічну пожертву на придбання лампад та свічок, які запалять біля пам'ятних знаків жертвам Голодомору 24 листопада.

Охочі мали змогу не лише долучитися гривнею, але й одночасно наповнити величезні прозорі колби зернами пшениці. Із зібраного зерна згодом спечуть хліб, як символ колективної пам'яті, який розділять та роздадуть між усіма учасниками жалобних заходів 24 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історики встановили імена осіб, які рятували людей в часи Голодомору

"Саме взаємодопомога в роки терору 1932—1933 років допомогла українцям пережити геноцид. Сьогодні українці також повинні об'єднати зусилля, аби зберегти пам'ять про цей злочин, яка є єдиною гарантією, що він ніколи не повториться", — зазначив один із організаторів акції, історик, член Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932—1933 років в Україні Володимир В'ятрович.

Традиційно в останню суботу листопада в усіх областях України відбувається вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932—1933 років. Цьогорічні роковини присвячені доброчинцям, які рятували співвітчизників від голодної смерті.

В акції взяли участь виконавці та виконавиці Леся та Галина Тельнюк (гурт "Сестри Тельнюк"), Вадим Красноокий (гурт "Mad Heads XL"), Олександр Ярмола (гурт "Гайдамаки"); видавці та письменники брати Капранови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Рева написав листа Сталіну про Голодомор

Аналогічні акції відбуваються також у Дніпропетровську, Івано-Франківську, Луцьку, Львові, Сумах, Тернополі, Харкові, Черкасах, Чернівцях.

Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні закликає киян та гостей столиці прийти 24 листопада о 14:00 до метро "Арсенальна" і взяти участь у жалобній ході до Національного музею "Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні", спільно пом'янути мільйони загиблих та о 16:00 разом з усією країною та українцями в 32 державах світу запалити свічку пам'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інститут Голокосту підготував відеопосібник про Голодомор

До складу комітету увійшли 37 знакових постатей у науковому, мистецькому та громадському житті країни: Ольга Богомолець, В'ячеслав Брюховецький, Володимир В'ятрович, Володимир Василенко, Іван Васюник, Василь Вовкун, Анатолій Гайдамака, Дмитро Гнатюк, Петро Гончар, Іван Дзюба, єпископ Євстратій (Зоря), Андрій Жолдак, Микола Жулинський, Євген Захаров, Олександр Іванків, Геннадій Іванущенко, Сергій Квіт, Андрій Когут, Роман Круцик, Ніла Крюкова, Станіслав Кульчицький, Неля Лавриненко, Олександр Максимчук, Василь Марочко, Ніна Матвієнко, Марія Матіос, Олекса Петрів, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Стефан Романів, Євген Сверстюк, Михайло Свистович, Володимир Сергійчук, Євген Станкович, Лесь Танюк, Володимир Тиліщак, Ігор Юхновський.



 

Зараз ви читаєте новину «У Києві зібрали зерно на хліб, який спечуть у пам'ять жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі