пʼятниця, 15 березня 2013 10:19

"У ірландців специфічне почуття гумору" - в Україні стартував фестиваль ірландського кіно

  Кадр з фільму "Good Vibrations"
Кадр з фільму "Good Vibrations"

Учора в столичному кінотеатрі "Київ" почався фестиваль ірландського кіно. Відкрила кінопоказ стрічка про невгамовний панк-рок.

"Хороші вібрації" - "музична" робота режисерів Лізи Баррос Д'Са та Ґлена Лейберн. Адже до конфліктних подій 70-х років у Белфасті вони підійшли з музикою. І розказали про них через реальну біографію "хрещеного батька" панк-культури в ірландському місті.

Фільм схожий на музичну оду, де панк-рок вібрує у кожному кадрі. Режисери кидають глядача від документальних кадрів вбивст та вибухів на вулицях Белфасту до душних барів, вщент заповнених панками. Від незрозумілої ненависті ворогуючих до гумору про Ямайку, реггі, панк, рок...

Фільм грає усередині як нескінченна грамплатівка. У цьогорічній програмі нового ірландського кіно фільми для різного глядача і про різних людей. Стрічки "Ляльковий дім" і "Що зробив Річард" - про пошук цінностей, жорстоких підлітках та виборі власних орієнтирів у житті. "Пірс" - про стосунки батьків і дітей. "Дні "Стелли" - про священника-кіномана. А в "Тиші" - насолода фольклорними пейзажами. Про кожен з фільмів Gazeta.ua розказала у гіді по фестивалю ірландського кіно.

"Ірландське кіно останніми роками почало себе ідентифікувати як незалежне кіно. І сьогодні воно стало дуже модним на міжнародних фестивалях - і в Каннах, і в Берліні, - розказує про розвиток ірландського кінематографу Андрій Халпахчі, кінокритик, директор міжнародного кінофестивалю "Молодість". - Здебільшого ірландські режисери та ірландські актори відомі за своїми голівудськими картинами або ж британськими. Як той же режисер Джим Шерідан з фільмом "Моя ліва нога", або ж відомий актор Пітер О'Тул".

"Але ірландське кіно все ж таки має і свої особливості. Сьогодні вони роблять багато фільмів у копродукції, але дуже мало стрічок у копродукції з Великобританією. Більше співпрацюють з Португалією, Іспанією, Швецією, Норвегією" - додає кінокритик.

"Ірландське кіно - це особливе почуття гумору. Навіть якщо англійці їх не розуміють за мовою, вони дуже добре розуміють, коли ірландці їх посилають, - жартує кінокритик Андрій Халпахчі. - Іще одна риса ірландського кіно, чого зараз мало у фільмах в Європі та й у світі загалом - це емоційна складова. Ці фільми ви дивитеся не лише головою, але й сприймаєте серцем".

Фільми показують не лише в Києві. Харків, Львів та Одеса також долучилися до фестивалю. Сучасне ірландське кіно IRISHFEST триватиме тиждень - до 21 березня. Демонструються фільми мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Зараз ви читаєте новину «"У ірландців специфічне почуття гумору" - в Україні стартував фестиваль ірландського кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі