пʼятниця, 30 червня 2017 14:21

Тираж першої книги про Гаррі Поттера був 500 примірників

Тираж першої книги про Гаррі Поттера був 500 примірників
Джоан Роулінг з першою книгою "Гаррі Поттер і філософський камінь". Фото: 24

30 червня 1997 року у британському видавництві "Блумсбері Паблішинґ" вийшов роман "Гаррі Поттер і філософський камінь" написаний Дж. К. Ролінг. Українською мовою роман було перекладено Віктором Морозовим і опубліковано видавництвом "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" 13 квітня 2002 року.

Тираж книги "Гаррі Поттер і філософський камінь" у 1997 році налічував лише 500 примірників, 300 з яких одразу потрапили до бібліотек. Вихід першої книги про Гаррі Поттера у 1997-му році практично ніхто не помітив. Того дня люди більше цікавилися обранням прем'єр-міністра Ірландії Берті Агерна, його стосунками із тодшнім прем'єром Великої Британії Тоні Блером, виступом "Spice Girls" та любовним життямПринцеси Діани. Джоан Роулінг написала першу книгу будучи самотньою матір'ю, час від часу буваючи у кав'ярні Ніклсона та зачиняючись у задній кімнаті Elephant House в Единбурзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книжки про Гаррі Поттера можуть покращити життя

Сюжет розповідає про хлопчика Гаррі, що живе разом з дядьком і тіткою, які його абсолютно не люблять. Його батьки загинули в автокатастрофі. На свій 11 день народження дізнається, що він - чарівник і отримує запрошення на навчання в школі чарівництва Хогвартс. Гаррі розповіли, що батьків вбив лорд Волдеморт, а він дивним чином вижив. В школі чарівників він знаходить вірних друзів - Рона Візлі і Герміону Ґрейнджер, та вчиться магії. З часом Гаррі дізнається про план Волдеморта з викрадення філософського каменя, що дає безсмертя. Юний чарівник із друзями перешкодив йому.

В 2001 році з'явився і перший фільм кінопоттеріани. Зняв "Філософський камінь" режисер Кріс Коламбус, а сама Роулінг активно втручатися в процес роботи над картиною.Саме вона допомогла стати зірками Деніелу Редкліффу (зіграв Гаррі Поттера), Еммі Уотсон (Герміона Грейнджер) і Руперту Грінту (Рон Візлі). З виходом першого фільму поттероманія стала майже світовою "хворобою".

Джоан "Джо" Роулінг - британська письменниця, автор серії романів про Гаррі Поттера. Її книги одержали світове визнання, виграли низку нагород і вийшли тиражем понад 400 мільйонів примірників. З 1997 по 2007 рокки вона видала сім книг про Гаррі Поттера. Роулінг написала чотири книги для дорослих читачів: "Несподівана вакансія" (2012), а також під псевдонімом Роберт Ґелбрейт — три детективи. А також в 2016 році друком вийшло продовження поттеріани "Гаррі Поттер і прокляте дитя". 2016 року "Sunday Times Rich List" розмістив авторку на 197 місце у списку найбагатших людей людей Великої Британії із статком понад 600 мільйонів фунтів стерлінгів.

Зараз ви читаєте новину «Тираж першої книги про Гаррі Поттера був 500 примірників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі