середа, 28 листопада 2012 11:50

"Шукаю партнера для подорожей в часі" - фестиваль американського кіно стартував з фільму про дивака

Автор: Фото: Віталій Прудиус
  Режисери Шина Джойс та Дон Арготт, Ендрю Пол (аташе з питань культури посольства США) та Юджин Ефуні (виконавчий продюсер фестивалю)
Режисери Шина Джойс та Дон Арготт, Ендрю Пол (аташе з питань культури посольства США) та Юджин Ефуні (виконавчий продюсер фестивалю)

Вчора у кінотеатрі "Київ" відкрили фестиваль американського кіно "Незалежність". Цьогоріч він проходить в столиці вдруге.

Стартував фестиваль з фільму "Безпеку не гарантую" - про дивака, який дав оголошення в газеті про те, що шукає партнера для подорожей в часі. За тиждень презентують 7 ігрових та 8 документальних стрічок. Серед них кілька обов'язкових американських мелодрам, автобіографічна історія незайманця, гангстерська драма. Детальніше про художні та документальні стрічки можна подивитися в огляді Gazeta.ua.

"Чому ми влаштовуємо цей фестиваль? Чесно, підіть і подивіться фільми - тоді все зрозумієте, - каже Юджин Ефуні, виконавчий продюсер фестивалю. - Ми підібрали дуже різноманітне і непередбачуване кіно. Чого тільки варті їхні незвичні фінали. До того ж подібний фестиваль має ще й освітній аспект. Це свого роду і обмін досвідом. Бо американська кінематографія має потужну і велику історію".

У рамках фестивалю кожен день відбуватимуться майстер-класи від режисерів та продюсерів, яких організатори запросили на фестиваль. Зокрема можна відвідати лекції Дона Арготта та Шини Джойс - режисерів документального фільму "Атомні штати Америки". Роберт Вейді розкаже як знімав фільм про Вуді Аллена. Це вперше культовий режисер дозволив зняти на камеру своє життя. Два майстер-класи проведе композитор Вільям Голдштейн про музику в кіно.

"Одна з переваг незалежних фільмів в тому, що люди таким чином формують власну думку про те, що відбувається по всьому світу, - каже Дон Арготт, режисер документальної стрічки "Атомні штати Америки".

"Незалежні фільми в США вкладають багато у розвиток і суспільства в цілому, і у політичний діалог, - каже Ендрю Пол, аташе з питань культури посольства США. - Бо у вигаданому ігровому фільмі та через події в документальних картинах кінематографісти розкривають дуже широкий спектр питань - і корупцію, і верховенство права, і права людини, і свободу слова".

Саме тому не менш цікава документальна програма фестивалю. Її можна подивитися безкоштовно. Покажуть вісім стрічок: починаючи від фільму "Світ Кормана: подвиги голлівудського бунтаря", що розповідає про те, як режисер та письменник Роджер Корман створював свою культову кіноімперію (у стрічці задіяні і Мартін Скорсезе, і Джек Ніколсон, і Роберт Де Ніро), до картини "Атомні штати Америки", про правду й міфи про атомну енергетику (взятися за стрічку режисера спонукала аварія 11 березня 2011 року в Японії на Фукусімі). В рамках програми "Work in progress" покажуть документальний фільм "Втрачене місто", про одного американця, який відкриває для себе історію українського міста Трохимбрід, де колись жила його сім'я.

Фестиваль триватиме до 2 грудня в кінотеатрі "Київ".

Зараз ви читаєте новину «"Шукаю партнера для подорожей в часі" - фестиваль американського кіно стартував з фільму про дивака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі