вівторок, 27 грудня 2016 15:30

Стрічку Сенцова помітили після відзнаки російських критиків

Стрічку Сенцова помітили після відзнаки російських критиків

Політв'язню-режисеру Олегу Сенцову присудили Шевченківську премію у кінематографічній номінації за фільм "Геймер" та незакінчену роботу "Носоріг". Кінокритик Олександр Гусев розповів чому "Носорога" не закінчили, а "Гамера" - вчасно не помітили.

Як ви познайомилися з Сенцовим і яке враження він на вас справив?

- Вперше я побачив Олега 2012 року, коли він звертався за дофінансуванням фільму "Гамер". Потрібні були гроші на озвучування і монтаж. Сенцов мене вразив тоді. На відміну від всіх інших, хто виступав на пітчингах, він чітко розумів, що хоче зняти. Міг відповісти на будь яке питання з цього приводу. Олег захоплений кіноматографом і готовий розбитись у кров, аби знімати саме так, як він того хоче.

Ви згадали про його фільм "Гамер". Як вважаєте, чому для українців він пройшов непомічений?

- Фільм не сприйнятий, як належало б. Його не відібрали на кінофестиваль "Молодість". Був показаний лише у позаконкурсній програмі. Але потім отримав схвальні відгуки від високопоставлених журі на кінофестивалі в Ротердамі. Отримав приз російськіх кінокритиків на фестивалі "Дух вогню" в місті Ханти-Мансійську. Це фестиваль молодого кіно, який представляє кінодебюти з усього світу. Тільки після цього його помітили в Україні. Одеський кінофестиваль відібрав стрічку у конкурсну програму. Але журі національного конкурсу не дало Сенцову приз. Сказали, що фільм хороший, але не достатньо український. Там герой вирушає на змагання в Америку. Хотіли б, щоб Сенцов показав українську збірну, підняв український прапор, заспівав українських пісень. Та нічого цього не зроблено. Зараз цікаво, чи соромно цим людям за таке рішення. Фільм все ж отримав приз від журі міжнародної федерації кінопреси.

Отже, що роботу проігнорована професійною спільнотою. Тоді чому її удостоїли Шевченківської премії?

- З фільму "Гамер" варто вести відлік нового відродження українського кінематографу. Упродовж 20 років українське кіно не зникло з кінематографічної мапи світу тільки дякуючи Кірі Георгіївні Муратовій. Були окремі цікаві фільми для внутрішнього споживача. Були два важливих для нашого глядача альманахи "Мудаки: арабески" і "Україна, гудбай". Це була своєрідна перекличка молодих сил нашого кіно. Але саме "Гамер" Олега Сенцова став знаковий. Фільм створений без державного фінансування за пару років до сучасного кіно-буму. Нікому не відома людина, яка не мала профільної освіти та стосунку до кінотусовки, створила те кіно, на яке довго чекали. Бізнесмен із Сімферополя вклав свої 20 тисяч долларів і з підручних засобів відобразив на екрані нашу пострадянську реальність. Я вперше почув у фільмі молодого українського режисера мову, яку ми чуємо на вулиці. Це дуже видозмінена, не літературна російська. Вона далека від театрального згладженого варіанту. Це перший фільм у якому українському кінематографу вдалось наздогнати українську реальність.

Фільм "Носоріг" поки що так і не побачив світ. Олег не встиг його закінчити. Що це мала бути за картина?

- "Носоріг" залишається на рівні задуму. З ним Олег Сенцов 2013 року виграв пітчинг Держкіно. Отримав державне фінансування. Я був на його презентації. Ідея стрічки дуже цікава. Він надав окремі кадри. Крім сценарію і окремих акторів, 2-3 локацій для зйомок більше нічого не було. Роботу над картиною перервав Євромайдан. Це мала бути історія про людину, яка пройшла 1990-ті. Він бізнесмен. Зумів пережити неспокійні часи, пройти фізичні і моральні випробування. В чомусь вийшов переможцем, у чомусь - ні. "Носоріг" - перша заявка в українському кінематографі на те, щоб ті страшні часи були художньо переосмислені. Не тільки як соцільне явище, а як моральний і духовний вибір. Сенцов сам спочатку був бізнсменом. Володів клубом із кіберспорту. Фільм був близький особисто йому. Він хотів передати в ньому власний досвід, своїх знайомих та загалом свого покоління. Це свіжа і новаторська спроба обдумати не далеке минуле нашої країни. Фактично перше десятиліття існування нашої держави.

Зараз ви читаєте новину «Стрічку Сенцова помітили після відзнаки російських критиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі