середа, 23 травня 2007 10:18

Сторічні кольорові фотографії знайдені на горищі (ФОТО)

 
Мешканка міста Баффало, штат Нью-Йорк, 96-річна Шарлотт Олбрайт знайшла на горищі свого будинку три фотопластини, що виявилися ранніми кольоровими роботами знаменитого фотографа Едварда Стейхена. Знімки 1908 року, виконані в техніці "автохром", передані в музей фотографії Eastman House в Рочестере. Як відзначає оглядач газети The Independent, ринкова вартість знімків Стейхена могла б виявитися нечуваною: на початку 2006 року робота 1904 року "Ставок. Місячне світло" пішла з молотка за 2,9 мільйона доларів і стала найдорожчою фотографією, коли-небудь проданою на аукціоні.

Дві з трьох фотопластин зберегли портрети Шарлотт Сполдінг, яка сама була відомим фотографом свого часу. Нинішня власниця знімків - її дочка, що не підозрювала, що серед майна матері, що перейшло до неї, є роботи Стейхена. На щастя для фотографій, вони зберігалися в повній темноті і тому зберегли яскравість: скільки-небудь тривале перебування на світлу могло б зіпсувати їх. У музеї Eastman House знімки показуватимуть у спеціальній вітрині протягом всього кількох тижнів.

Техніка "автохром", винайдена братами Люмьєр (батьками кінематографу) в 1907 році, дозволяла отримати один-єдиний знімок, причому позитивний, отже, його не можна було тиражувати. "Автохромні" фотографії відрізняються нечіткими обрисами і нагадують пуантилістський живопис, передає Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Сторічні кольорові фотографії знайдені на горищі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі