середа, 23 вересня 2020 12:13

Соломію Крушельницьку називали "тією, яка виспівала долю"
8

Видатна оперна співачка Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року.

Українка, яку за життя визнали найвидатнішою співачкою в світі — уродженка села Білявинці, що на Тернопільщині. Вона належить до українського роду Крушельницьких гербу Сас. На світ прийшла в багатодітній родині священника та вчительки.

Батьки та знайомі Крушельницьких з раннього дитинства помітили неабиякий талант у дівчинки до співу. Її глибокий голос зачаровував кожного. І Соломія почала розвивати співочий талант у Тернопільській гімназії. Тоді і розгледіли в сільській дівчині здібну та неповторну виконавицю народних пісень і оперних творів.

Досягнення Соломії Крушельницької

Найвидатнішою співачкою світу Соломію визнали ще за життя. Їй було присвоєно звання "Вагнерівської примадонни ХХ ст.". Виступати на одній сцені з Крушельницькою вважали за честь тодішні відомі співаки.

Більшість критиків відзначали, що дівчина з Білявинців - народжена для сцени. Її сопрано мало гіпнотичний ефект. Слухачі стверджували, що голос Крушельницької міг розвеселити засмучену людину або ж навпаки - змусити плакати веселу. Це залежало від пісні, яку виконувала Соломія. Чарівним голосом співачка на світових сценах розповідала про свою Батьківщину.

Видатна оперна співачка Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року.
Фото: ukrinform
Видатна оперна співачка Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року.
Видатна оперна співачка Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року.
Видатна оперна співачка Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року.
Видатна оперна співачка Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року.

• Через 5 років після початку виступів Соломію визнали видатною співачкою світового рівня. Та про рідну країну вона пам'ятала завжди.

• У свої концерти Крушельницька завжди вносила кілька номерів з українськими народними піснями. Ці ж твори виконувала і тоді, коли публіка кликала її на біс.

• На гастролі видатна співачка завжди брала з собою "Кобзаря" Тараса Шевченка.

• Навіть у палаці царя Миколи ІІ Соломія виконувала пісні українською мовою. Її було запрошено після виступу в Санкт-Петербурзі заспівати для сімейного кола. Після кількох арій Крушельницька заспівала "Веснівку" на слова Маркіяна Шашкевича. Цар Микола ІІ запитав французькою в співачки, якою мовою вона проспівала. Соломія гордо відповіла, що пісня "мовою її рідною, українською".

• Крушельницька володіла 8 мовами. Але ніколи не виконувала українські пісні в перекладі.

• Співачка виступала на сценах світових оперних театрів. Італійці вважали її італійською виконавицею, поляки — польською. Та Крушельницька залишалася українською дівою.

• Регулярно приїжджала в Україну і щорічно відпочивала в Карпатах. Завжди співала на заходах, присвячених Тарасу Шевченку. Та в багатьох українських містах Соломія так і не заспівала. У Києві не виступала, дала лише 1 концерт в Одесі. З 1894-го по 1923-й майже щорічно виступала в Тернополі, Львові, Чернівцях та інших містах західної частини України.

Крушельницька вважала кожну деталь у сценічному образі важливою. Наприклад, при підготовці до гри Чіо-Чіо-Сан в опері "Мадам Батерфляй" (Джакомо Пуччіні) Соломія носила кімоно протягом 3 місяців.

Саме участь української співачки стало успіхом для опери "Мадам Батерфляй". Прем'єра опери, у головній ролі якої була інша співачка, отримала негативні відгуки. Після чого Джакомо Пуччіні відредагував твір і запросив Крушельницьку на головну роль. Повторна прем'єра стала успішною.

Партію Чіо-Чіо-Сан Соломія виконала понад 100 разів. Критики стверджували, що саме українка є найкращою виконавицею ролі знаменитої гейші. Знайомі композитора Пуччіні казали: на єдиному портреті в робочому кабінеті Пуччіні була зображена Соломія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Соломія Крушельницька має прегарні голосниці в горлі й розумне лице. Але не думайте, що я полюбив її"

Оперна співачка виступала на сценах Іспанії, Італії, Франції, Єгипту, Чилі, Аргентини, Португалії.

Крушельницька утримувала родину в Україні з 30 років. Навіть купила будинок у Львові. Та постійно відмовлялася від пропозицій руки і серця, адже не планувала кидати сцену. А переважна частина залицяльників хотіли саме цього.

Лише 1910 року Соломія вийшла заміж за італійського адвоката Чезаре Річчоні. Її чоловік був ерудованою людиною та справжнім поціновувачем музики. Їхня вілла "Салломе" була розташована на березі моря у невеликому італійському місті Віареджо. Мером цього міста двічі обирався Річчоні.

Після Першої світової війни співачка виступала з сольною програмою, в яку постійно вносила народні пісні та твори українських композиторів. Давала концерти як на світових сценах, так і в містах Західної України.

Крушельницька вирішила навідати рідних на Галичині після смерті чоловіка у серпні 1939-го. В Італію вона не змогла повернутися через Другу світову війну.

Влада СРСР націоналізувала її особняк у Львові та надала 4-кімнатну квартиру, де вона проживала разом з душевнохворою сестрою Ганною. А Крушельницькій заборонили покидати СРСР. Під час німецької окупації вона давала приватні уроки вокалу. Після закінчення війни її взяли до Львівської консерваторії ім. Миколи Лисенка на посаду професора кафедри сольного співу. Їй довелося зменшити свій вік на декілька років, щоб отримати цю посаду. У 1946-1947 роках Крушельницьку понизили під час "чистки кадрів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соломія Крушельницька з кожним у Європі говорила його мовою

Видатна оперна співачка протягом тривалого часу не могла отримати радянське громадянство. Виїхати з країни у повоєнний час теж не було можливості. Отримати "дубликат бесценного груза" Крушельницька змогла тільки після передачі в радянську власність вілли "Саломе" в італійському місті.

Соломія Крушельницька померла від раку горла 16 листопада 1952 року. Була похована на Личаківському цвинтарі у Львові поряд з могилою свого друга та наставника Івана Франка.

Зараз ви читаєте новину «Соломію Крушельницьку називали "тією, яка виспівала долю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі