пʼятниця, 21 квітня 2017 12:17

Скрипка пояснив свою заяву про "гетто для не україномовних"

Скрипка пояснив свою заяву про "гетто для не україномовних"
Скрипка пояснив заяву про необхідність створити гетто для не україномовних. Фото: joinfo.ua

Лідер гурту "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка на своїй Facebook-сторінці пояснив свою заяву про необхідність створити в Україні гетто для тих, хто не може вивчити української.

"Люди, які не можуть вивчити українську, мають низький IQ, таким ставлять діагноз "дебілізм". Треба їх відокремити, тому що вони соціально небезпечні. Треба створити гетто для них. Допомагатимемо їм, як допомагають людям з вадами. На волонтерських засадах співатимемо їм "Володимирський централ", - сказав Скрипка під час інтерв'ю виданню "Українська правда".

"В Україні живемо у спотвореному світі. Україномовні громадяни не мають достатньо книжок українською, фільмів, інтернет-контенту, відсутня можливість спілкуватися, навчати і виховувати дітей. Україномовні українці живуть у своєму маленькому безправному гетто. Деякі з них віддають своє життя на Сході країни за право бути українцем. Громадянам Франції чи Великої Британії важко зрозуміти, як можна виборювати право говорити у своїй країні рідною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британський генерал описав сценарій Третьої світової проти Росії

Я справді вважаю, що громадяни України (як і будь-якої країни) повинні знати мову рідної держави. Підтримую збільшення українського контенту в усіх сферах суспільного життя. Це – європейська практика. Мене обурює, коли Україну змушують любити "русский мир" більше, аніж український. Тим паче, коли використовують мої слова для маніпуляцій і спроб формувати в Україні штучну реальність. Тож моє висловлювання, з якого жонглери словами і змістові "патологоанатоми" висмикнули і препарували слово "гетто", досить однозначно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Бабкін опублікував сингл українською, у якому звернувся до Бога

Насправді, саме росіяни створили привілейовані умови для розвитку своєї мови. Адже законодавство РФ вимагає від усіх, хто претендує на життя, роботу чи навчання у цій країні надати сертифікат про володіння російською, знання історії Росії та основ законодавства. У РФ навіть від щойно прибулих іноземців вимагають занурення у мовний простір країни. І водночас – заперечують утвердження українства в Україні. Вважаю, що наша держава має надати українцям більше можливостей опанувати рідну мову. Але, якщо частина громадян не здатні її вивчити, то вони самі себе прирікають на асоціальну перспективу", - написав Олег Скрипка у Facebook. А також додав, що саме цю позицію музикант просить вважати за офіційний коментар з приводу свого скандального висловлювання.

Олег Скрипка розповів, у яких регіонах українці мають найстійкішу національну позицію. "Кожен громадянин України для себе має виробити чітку позицію. Тяжіння до російської попси, взагалі культури - це відсутність цієї позиції".

Зараз ви читаєте новину «Скрипка пояснив свою заяву про "гетто для не україномовних"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі