пʼятниця, 15 квітня 2011 17:14

Шкляр очікує у Холодному Яру отримати більше 250 тисяч

17 квітня у Холодному Яру біля Чигирина на Черкащині письменнику 59-річному Василю Шкляру, лауреату національної Шевченківської премії 2011 року вручать народну премію.

"Мої відвідини рідної Черкащини відбуваються перед традиційними урочистостями в Холодному Яру. 12 квітня загинув отаман повстанців Василь Чучупак. Цього року захід змістили через холодну весну. Як завжди відвідаємо могилу Чорного Ворона, не мого головного героя-отамана. Таких було в наших краях кілька. Холодний Яр був центром боротьби за Україну і знову переміщується сюди. За цілковите визволення України боротьба йде і досі. В цьому році буде багато політиків. Я знаю що і Ющенко збирається. Але ми їх попередили, що біля могил холодноярців усі рівні. То якщо ви, пане Вікторе, запізнитеся хоч на хвилину, вам ніхто слова вже не дасть, - наголосив Василь Миколайович. - У рамках цієї програми обіцяють вручити мені Шевченківську народну премію".

Представник громадської організації "Холодноярська ініціатива" 29-річний Андрій Юсов займався організацією збору грошей.

"Вперше за історію існування Шевченківської премії в галузі літератури, буде вручена не державна, а народна премія. Всі знають ситуацію навколо роману "Чорний ворон". Лист і громадянську позицію Василя Шкляра щодо прохання перенесення вручення премії, поки на посаді перебуває міністр освіти Дмитро Табачник. Про мовчання Президента Януковича, який не підписав указ, попри рішення шевченківського комітету. Відповідно наша, інші організації та об'єднання підтримали ідею провести компанію по збору коштів на Шевченківську премію. Якщо держава поки що утримується, то ініціативу повинні проявити громадяни. Відкриті рахунки у кількох банках. Збір коштів проводиться по різних містах і через Інтернет. Станом на позавчора нам бракувало близько 15 тис. грн до 250 тис.", - зауважив Юсов.

"А чому ви рівняєтесь на суму державної? - посміхнувся Шкляр і додав жартома. - Треба хоч трішечки більше".

"Однозначно буде більше", - підкреслив Юсов.

"Я впевнений, що кошти будуть надходити і після офіційного вручення. Всі гроші будуть першим внеском для зйомок українського блок-бастеру "Чорний ворон". Сподіваємося, що олігархи теж долучаться. Бо поки що сачкують. Може вони притримують кошти і завалять Василя Миколайовича на зйомки фільму", - припустив Андрій Юсов.

"Холодноярська ініціатива" звернулася до політичних партій з проханням утриматися від надмірного використання партійної символіки на таких святих місцях. Мотивуючи, що холодноярські повстанці не були членами жодної з них.

Зараз ви читаєте новину «Шкляр очікує у Холодному Яру отримати більше 250 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі