четвер, 10 лютого 2011 19:08

Шкляр не сумнівався, що отримає Шевченківську премію

Шкляр не сумнівався, що отримає Шевченківську премію

Письменник Василь Шкляр був впевнений, що отримає Шевченківську премію за свій роман "Залишенець" ("Чорний ворон").

Про це він розказав у коментарі кореспонденту Gazeta.ua.

"Це не було для мене несподіванкою, був впевнений, що отримаю цю премію. Були сумніви, звичайно, бо всі казали, що ось Борис Олійник — новий голова комітету, і ця влада тобі її ніколи не дадуть. Як можуть влада чи Борис Олійник не дати, якщо в комітеті — українці. І сам Олійник — безкомпромісна людина, й насамперед, митець, а така людина не здатна на підлість. Якби він хотів — міг би загітувати членів комітету проти мене або заблокувати це рішення. Не знаю, чи голосував за мене, але проти мене нікого не скерував", - сказав письменник.

Раніше людина, яка побажала не називатися, зазначила, що через Шкляра в комітеті виникло найбільше суперечок. Члени комітету боялись, що таке рішення може не сподобатись владі.

"Перемога роману "Чорний ворон" означає, що повстанців Холодного Яру визнали героями. Це головне для мене. Наша телевізія вже давно перебуває в окупації, нею постійно маніпулюють. Література на превеликий подив проростає крізь цей асфальт і розвивається. Людей необхідно привернути до джерел, в яких присутні український дух, українське життя. Якщо цього не станеться - справдиться сумне пророцтво Миколи Міхновського, який ще у 1900-му році казав: "Нація, яка не визволиться до настання демократії, шансів не матиме", - наголосив письменник.

Нагадаємо, сьогодні, 10 лютого відбулось засідання Шевченківського комітету, де визначили чотирьох лауреатів державної премії.

Зараз ви читаєте новину «Шкляр не сумнівався, що отримає Шевченківську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі